2024. április 25., csütörtök

A magyar közösség megtartó ereje

Húszéves a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör

Szombaton délután Padén a Havas Boldogasszony-templomban Fiser János, a nagybecskereki egyházmegye általános helynöke hálaadó szentmisén méltatta a 20 éves fennállását ünnepelő Takáts Rafael Magyar Kultúrkör tevékenységét, hangsúlyozta az egyesület közösségmegtartó erejét a falu magyarságának életében. A szentmisén részt vett az alakulás évében Padén szolgáló Király Tibor plébános és a helyi pravoszláv egyházközség papja is. A szentmise után a helybeli általános iskolában jubileumi ünnepséget tartottak, amelyen felléptek az egyesület csoportjai és Csanádpalota testvértelepülés, valamint Csantavér vendég együttesei.

Pámer Pintér Patrícia, a kultúrkör elnök kifejezte reményét, hogy még az idén sikerül befejezni az egyesület székházának a faleújítását, és a jövőben ott is tarthatnak majd rendezvényeket nagyobb közönség előtt is.

A két évtizedes jubileumát ülő egyesületet Hajnal Jenő, az MNT elnöke köszöntötte, üdvözlőbeszédében elmondta, hogy a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör minden megtesz azért, hogy teljesítse vállalt küldetését, és a padéi magyar közösség megtartó erejévé vált.

Balázs Ferenc, Csóka polgármestere felszólalásában kiemelte, hogy a kultúrkör húszéves fennállása bizonyítja, hogy Padén egy életerős magyar közösség él, amely tud és akar tenni a nemzetünk és kultúránk megőrzéséért. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke is.