2024. április 25., csütörtök

Állandóságot követel a nemzeti tanácsok finanszírozása

Összesen 46,2 millió dinárral támogatja a tartomány az idén a nemzeti tanácsokat

Meglehetősen kiegyensúlyozott támogatásokat szavatolt a tartomány a keretcsökkentés ellenére is a nemzeti tanácsok számára – hangzott el tegnap a tartományi kormányépületben, amikor a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársággal a kisebbségi önkormányzati szervek képviselői megkötötték a 2016-os évre szóló finanszírozási megállapodásokat.

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a jelenlevőknek és a sajtónak is elmondta, hogy ebben az évben – a tartományi költségvetési megszorítások miatt – a tanácsok számára előlátott összegek is kisebbek lettek.

– 2014-ben 55 millió dinárt, tavaly 60 milliót, az idén pedig 23 százalékkal kevesebb pénzt, tehát 46,2 milliót osztottunk ki 15 nemzeti tanácsnak, mégis, igyekeztük szinten tartani keretet. A Magyar Nemzeti Tanács részére 18 millió dinárt szavatoltunk. Remélem, hogy még ebben az évben a költségvetés módosításával több pénzt is jóváhagyhat számukra a titkárság. A kiosztott pénzösszeg a nemzeti tanácsok működési költségeit fedi, egy kisebb összeg mindenféleképp jut fejlesztésekre is. Az eszközöket júliustól folyósítsuk, két részletben, a harmadik és a negyedik negyedévben. A nemzeti tanácsok továbbra is számíthatnak a tartományi finanszírozásra, hiszen a titkárság igyekszik fenntartani a támogatás folytonosságát, mind az idő, mind az összeg mértékének tekintetében is – húzta alá Nyilas.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a szóban forgó támogatás is fontos, viszont az MNT más forrásokra is támaszkodik, hogy széles programpalettáján minden tervezetre jusson elég pénz.

– Tudvalévő, hogy a tartományi költségvetés nehéz helyzetben van, ennek ellenére dicséretes az, hogy titkárság még így is képes volt egy akkora keret kiszabására, amellyel lehetővé teszi azt, hogy a nemzeti tanácsok nagyobb fennakadások nélkül végezzék munkájukat. A Magyar Nemzeti Tanács tekintetében 16 százalékkal csökkent a működési költségek összege, a fejlesztések területén nagyobb az arány, ez pedig némi változtatásokat fog maga után vonni, hiszen ezt a keretet általában a média fejlesztésére fordítjuk. Ezért is reméljük, hogy az év során még sor kerül a költségvetés módosítására. Ebben a nehéz helyzetben a tartomány a lehetőségeihez mérten cselekedett és teljes mértékben igyekezett segíteni a nemzeti tanácsokat. Mint már említettem, a kapott összeg elég az MNT működésének fenntartására, a már meglevő praxisok folytatására, viszont nem ez az egyetlen forrás. A diákösztöndíjak kiosztását és az Európa Kollégium például a magyar állam segíti. Az előbbit körülbelül 500 millió forintos pénzkerettel, az utóbbit pedig 200 millióval. Hasonlóan, Magyarország az épített örökségek fejlesztésre és karbantartására, illetve felújítására is nyújt támogatásokat. Ilyenek például a szabadkai zsinagóga vagy a szintén szabadkai Szent Teréz-székesegyház. Mindezekkel együtt az MNT költségvetése meghaladja a 700 millió dinárt – fejezte be Hajnal.