2024. április 16., kedd

Múzeumi esték

Két magyarországi restaurátor vendégeskedett a héten Zentán, szerdán és csütörtökön este két-két előadást tartottak a Városi Múzeumban Előadások a restaurálás témaköréből címmel. Mi a szerda

Két magyarországi restaurátor vendégeskedett a héten Zentán, szerdán és csütörtökön este két-két előadást tartottak a Városi Múzeumban Előadások a restaurálás témaköréből címmel. Mi a szerdai estre látogattunk el.

Pejin Attila, a Városi Múzeum vezető munkatársa bevezetőjében hangsúlyozta, egy múzeum tevékenysége nemcsak abból áll, hogy őrizze és bemutassa a különféle műtárgyakat, hanem olykor betekintést nyújthat a műhelytitkokba is.

Az est első részében dr. Morgós András restaurátorművész, vegyészmérnök az egyiptomi GEM-ről, a 2002-ben megálmodott és azóta épülő „megamúzeumról” mesélt, ahol 2013-ban maga is részt vett egy konferencián mint a farestaurálás szakértője. Felvázolta a Grand Egyptian Museum jelentőségét nem csupán Egyiptom, hanem az egész térség régészeti kincseinek teljes körű kezelésében, lehetővé téve a teljes 7 ezer éves fáraókorszak leleteinek feltárását, restaurálását és tárolását. Ezután Morgós részletesen is kitért a GEM-CC-re, azaz a múzeum restaurálási központjára, mely 2010. óta működik. A múzeum részleges megnyitását a nagyközönség előtt 2018-ra tervezik, bár a jelenlegi egyiptomi viszonyok okán a munkálatok elvégzése egyre késik; amennyiben viszont megnyitják, a világ egyik legnagyobb múzeuma lesz.

Dr. Morgóst követően Hutai Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum fémrestaurátora a műtárgyak röntgenezéséről értekezett, elmesélve, a radiográfiának micsoda jelentős szerepe van a muzeológiában a talaj- és falrétegeken keresztüli tárgyfelismeréstől kezdve az anyagtartalom meghatározásán keresztül a hamisítványok kiszűréséig.