2024. április 18., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2016

Erőfeszítések a helyiek érdekében

Sadović Marko: Elődeinkhez hasonlóan rajtunk áll, hogy gyermekeinknek és unokáinknak jobb lehetőséget teremtsünk

A Vajdasági Magyar Szövetség nagyradanováci helyi szervezetének elnöki tisztségét Sadović Marko három hónapja vette át. Amikor a legutóbb megnyerte a nagyradanováci helyhatósági választásokat, nem vállalta el a helyi közösség vezetését, mondván, ő vállalkozó, majd az utóbbi időszak történései után átvette a VMSZ helyi szervezetének irányítását.

Sadović Marko

Sadović Marko

A településen az elmúlt hetekben viszont az a hír kezdett el terjedni, hogy Nagyradanovácon a VMSZ nem csinál, nem csinált semmit. A VMSZ helyi szervezetének elnöke cáfolta ezt, kiemelve, hogy az elmúlt években igenis sokat tett a VMSZ a közösségért, majd hozzátette, hogy az utóbbi hónapokban Nagyradanovácon a VMSZ helyi szervezete erősebb, mint valaha. Elmondása szerint a VMSZ nagyradanováci alapítótagjai Csanádi József és Varga Attila voltak, akik óriási erőfeszítést tettek a helyi szervezet megalakulása érdekében, valamint maguk is sokat tettek a közösségért.
– Annak idején a településen csupán két utca volt részben kiaszfaltozva, a Peščarina és a Testvériség-egység körút egy részét fedte 3 méter széles út. Az akkori vezetők eltökélték, hogy a Subotica-transtól autóbuszjáratokat kérnek a nagyradanováci helyi közösségbe, hogy a gyermekeknek ne kelljen sárban kerékpárral iskolába járni, de kérvényük elvetésre került, mivel nem volt elég széles az út. Nem hagyták ennyiben, nagy erőfeszítéseket tettek az utak kiszélesítéséért, aminek köszönhetően végül elindulhatott a buszjárat – mondta a VMSZ helyi szervezetének elnöke.
Hozzátette, hogy emellett a VMSZ-nek köszönhető a vízvezeték-hálózat kiépítése, illetve a telefonhálózat kibővítése is, valamint szinte a teljes településre sikerült bevezetniük a telefonvonalat, majd megkezdték az utcák aszfaltozását is.
– Ebben nagyon sokat segített Szalai János akkori polgármester is, aki nem a VMSZ színeiben politizált. A Mező utca kiaszfaltozása neki köszönhető. Ez az utca olyan rossz állapotban volt, hogy esős időben egy lépést sem lehetett megtenni. A Peščarina és a Mező utca befejezése után, a Kert, a Galamb és a Piros utca aszfaltozása következett, továbbá a mezőutak is le lettek kövezve. A gázt viszont már a VMSZ szabadkai városi szervezetének közbenjárásával vezették be a helyi közösségben. Az elektromos hálózat megerősítése is a VMSZ-nek köszönhető. Olyan gyenge volt a településen az áram, hogy vasárnaponként szinte főzni sem lehetett, ezért erősebbé kellett tenni a transzformátorokat. Buszállomások sem voltak a településen, azokat a lakosság segítségével helyeztük el. Lényegében Nagyradanovác infrastruktúráját a ’90-es évektől a VMSZ közbenjárásának köszönheti. Más pártok is tettek a helyi közösségért, de a VMSZ helyi szervezete még akkor is, ha nem volt hatalmon, háttérben mindig a nagyradanováci polgárokért dolgozott – számolt be Sadović.
A VMSZ helyi szervezetének elnöke szerint összetartó, erős közösség a nagyradanováci, hiszen ünnepségek, rendezvények, munkálatok során mindenki segít, a vállalkozók is, többek között Zakić Valéria, a Stars kisbolt tulajdonosa is, aki nem csak itallal, étellel segíti a közösséget, többek között az ő kezdeményezésére újították fel például a helyi kultúrotthont.
– Erős közösség vagyunk, és remélem az is maradunk – hangsúlyozta Sadović.
– Megkérném Nagyradanovác lakosságát, hogy mindenki vegyen részt a választásokon, és a szavazzon arra a pártra, amelyik ennyi mindent tett a helyi közösségért. Tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyan polgárok is, akik másként vélekednek, de úgy érzem, a VMSZ megérdemli, hogy kiálljanak mellette – véli Sadović.
A VMSZ helyi szervezetének elnöke a Prosperitati Alapítvány pályázataival kapcsolatban elmondta, hogy bár ő is pályázott, de még nem nyert a pályázaton, így a híresztelésekkel ellentétben pénzt sem kapott. Hozzátette, a kölcsön a vállalkozása számára igen sokat jelentene, hiszen 14 személy helyett 25 személynek adhatna munkát.
– Nem mindegy, hogy egy kisvállalkozás 7 százalékos vagy félszázalékos kamattal kap hitelt – mondta.
Szavai szerint másfél évvel ezelőtt Pásztor István, a VMSZ elnöke meghívta egy találkozóra, amelyen összesen 48 üzletember vett részt. Azt kérte tőlük, hogy gondolkodjanak el azon, milyen fejlesztést kezdenének el a saját vállalatukban, majd készítsenek róla üzleti tervet. Ezek a tervek alapján határozták meg a szóban forgó magyarországi 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatás összegét.
A VMSZ nagyradanováci szervezetének elnöke a választásokkal kapcsolatban elmondta még, ha minden kedvezően alakul, mindent meg fog tenni, hogy megkönnyítse a helyiek életét. Kiköveznék a Peščarina utca megmaradt részét, összekötnék Makkhetes és Nagyradonovác helyi közösséget, a Zmajevačka utcát is kiköveznék, valamint rendbe tennék a Muskátli utcát is, illetve a mezőutakat is.
– Tervben van, hogy az elkövetkező években az igényeknek megfelelően a kultúrotthont kibővítjük, valamint bevezetjük a szennyvízelvezetést. Ez utóbbi óriási munkát követel, de ha az emberek mellénk állnak, akkor meg tudjuk majd oldani. Elődeinkhez hasonlóan rajtunk áll, hogy gyermekeinknek és unokáinknak jobb lehetőséget teremtsünk. Ha a lakosok a VMSZ jelentette biztos pontra szavaznak, akkor mindezt meg tudjuk csinálni – mondta Sadović.
A VMSZ helyi szervezetének elnöke végül bejelentette, hogy április 17-én kampányrendezvényt tartanak a helyi közösségben, ahol a helyi polgárokon kívül más helyi közösségből is szívesen várnak vendégeket. A rendezvény reggel nyolckor kezdődik, és egészen éjjelig tart majd. Hozzátette, az eseményen kispályás labdarúgótorna és főzőverseny is lesz. Arra kérik a versenyek iránt érdeklődőket, annak érdekében, hogy időben meg tudják rendelni a szükséges húsmennyiséget, holnap 15 óráig jelentkezzenek az alábbi személyeknél: Csanádi József – 063/529-589, vagy Kolovity Sándor – 064/114-65-20. A rendezvényen Mák Attila muzsikál.