2024. április 19., péntek

Iskolanap Kupuszinán

Az iskolanap ünnepelt és egyben ünneplő közönsége (Fotó: Fekete J. József)

Az iskolanap ünnepelt és egyben ünneplő közönsége (Fotó: Fekete J. József)

József Attila születésnapján, tegnap iskolanapot ünnepeltek a költő bevét viselő kupuszinai (Bácskertes) általános iskolában. Az egybegyűlteket, a diákokat és pedagógusokat Csíkos Sándor igazgató köszöntötte, majd az iskola tanulói adtak műsort. Föllépett az alsósok leánykórusa, egy tanulólány klarinéton, egy fiúdiák trombitán, tanáruk zongorakíséretében, majd két vers is elhangzott. Nagyon kedves volt, hogy nem kerítettek nagy feneket az ünnepségnek, nem öltöztek népviseletbe, hanem lezserül álltak hozzá a műsorhoz, ami valóban bensőséges hangulatot adott az ünnepségnek. A műsorszámokat nem konferálták föl, ennek ellenére mindenki pontosan tudta, mikor mi a dolga, úgy pergett minden, mintha az iskolában mindennap ilyen rendezvényt tartanának.

Tény, hogy van mit megmutatnia a közösségnek, a fiatal tanári kar bátorítja és eligazítja a tanulókat kreativitásuk kiaknázásában. Zenével, képzőművészettel, folklórral az iskolán belül is foglalkoznak, de nem elhanyagolandó tény, hogy száz diákból 41 az apatini zeneiskola tanonca is, ahonnét a tanárok kijárnak oktatni az iskolába. Ennek kapcsán jegyezte meg az ünnepség egyik meghívottja, hogy az iskola olyan, mint a kaptár, elengedi egykori tanulóit, hogy még több tudást gyűjthessenek, majd visszafogadja őket, hogy immár ők oktathassák az újabb nemzedékeket.

A rendezvény keretében külön színfoltként került sor Guzsvány Martina nyolcadikos tanuló rajzainak és miniatűr festményeinek tárlatára, amit hivatalosan Tatjana Dimitrijević festőművész, a zombori Laza Kostić Művelődési Központ képzőművészeti programjainak igazgatónője nyitott meg. Martina ez alkalommal az iskola pszichológusának, Banda Irénnek mondott köszönetet, amiért az írás és rajzolás során támogatta, és kieszközölte a mostani, élete első kiállítását.