2024. március 28., csütörtök

Kosztolányi csodái Zentán

A Kosztolányi Napok keretében megrendezésre került Kosztolányi csodái című plakátkiállítás Zentán vendégszerepel április folyamán a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával és a Szabadkai Városi Könyvtár szervezésében; ennek megnyitója tegnap délután volt a Zentai Alkotóházban.

A magyar költészet napján Lovas Ildikó író nyitotta meg a Blaskó Árpád fiatal grafikusművész munkáit bemutató tárlatot, melynek során az elsősorban középiskolásokból álló közönségnek rövid kedvcsináló beszédet tartott a magyar költőkről, az előző századelő művészeitől a kortársakig.

Őt követően Hicsik Dóra, a Szabadkai Városi Könyvtár munkatársa értekezett – a kiállított munkákon kívül – elsősorban Kosztolányi Dezső műveiről és életéről, szintén a fiatalok kíváncsiságát felkeltendő.

Blaskó tíz plakáton foglalja össze jeles költőnk születését, gyermekkorát, gimnáziumi éveit stb.; a munkákon számos olyan információval találkozunk, melyeknek köszönhetően közelebbről ismerhetjük meg Kosztolányi életútját.

Szintén a költészet napjához kapcsolódó hír, hogy a nap folyamán a Verskommandó tagjai, azaz a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói a város különböző pontjain felbukkanva „költészeti akciókat” tartottak.