2024. március 28., csütörtök

Árulással vádolta alelnökét Dilma Rousseff brazil államfő

Árulással vádolta kedden a korrupcióval gyanúsított Dilma Rousseff brazil államfő alelnökét, Michel Temert, és azt rótta fel neki, hogy megpróbálja eltávolítani hivatalából.
Az elnöki palotában tartott beszédében Dilma Rousseff azt mondta, Temer és Eduardo Cunha, az alsóház elnöke együtt dolgoznak azon, hogy elegendő voks gyűljön össze a parlamenti bizalmatlansági indítvány megszavazásához.
Rousseffet az ellenzék azzal vádolja, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezen felül azt vetik a szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét.
Az államfő elleni bizalmatlansági indítványról április közepén dönt a parlament. Hétfőn a brazil kongresszus megtette az első lépést Rousseff leváltásához: az alsóház úgynevezett impeachment bizottsága megszavazta, hogy megalapozottan indítható eljárás az államfő ellen a költségvetési törvények megsértésének gyanújával.
Ha Rousseffet elmozdítják hivatalából, elvileg Temer követné őt a poszton. Az alelnök vezeti a kormányzó brazil Munkáspárt (PT) fő koalíciós partnerének számító Demokratikus Mozgalom Pártját (PMDB), amely a múlt héten közfelkiáltással döntött arról, hogy szakít a PT-vel, és egyúttal azt is közölte, hogy visszaadja a kormányban betöltött összes tisztségét.
A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik.
A brazil rendőrség kedden őrizetbe vette Gim Argello korábbi brazil szenátort, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy kenőpénzeket fogadott el különféle építőipari cégektől a Petrobras körül kialakított, bonyolult vesztegetési rendszer keretében. A cégvezetők feltehetően amiatt csúsztattak nagyobb összegeket Argello zsebébe, hogy ne kelljen megjelenniük a Petrobras ügyeit vizsgáló parlamenti bizottságok előtt.