2024. április 25., csütörtök

„Legyen közösségi hely a könyvtár”

Járunk-e még könyvtárba? Vagy más forrásból tápláljuk a lelkünket és szellemünket? Avagy erre már nincs is időnk és igényünk? Az íróink által papírra vetett szellemi kincs porosodhat a polcokon és a raktárakban? Vuković Ildikó, a zentai Városi Könyvtár munkatársa cáfolja ezt.

(Szögi Csaba felvétele)

(Szögi Csaba felvétele)

– Könyvtárunkban közel 70 ezer dokumentum található, magyar és szerb nyelvű, felnőtt- és gyermek-, szak- és szépirodalom. A látogatottságunk kielégítő, és minden korosztály képviselve van. Tavaly 350 személy iratkozott be hozzánk, illetve újította meg tagságát, ezek között sok a gyermekolvasó, aminek nagyon örülünk. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok látogassanak bennünket. Hagyománnyá vált, hogy minden tanév elején a három helyi általános iskola elsőseit meghívjuk, könyvtári órát tartunk számukra, körbevezetjük őket az intézményben, ismertetjük a könyvtárhasználati szokásokat, mesélünk a könyvkultúráról és az olvasás szeretetéről. Fontosnak tartjuk, hogy visszatérjenek hozzánk, ez okból egyéves ingyenes tagságot is biztosítunk számukra. Az olvasás népszerűsítésére egyéb foglalkozásokat is szervezünk minden korosztály számára, az óvodásoktól kezdve egészen a középiskolásokig. A könyvtári óra mellett különböző versenyeket is szervezünk, amelyekre minden alkalommal szép számban jelentkeznek, nem csupán zentaiak, hanem a környékbeli iskolák diákjai is. Nagy örömünkre szolgál például, hogy az idei szavalóverseny helyi nyertesei közül két zentai tanuló továbbjutott a szabadkai középdöntőből a torontálszécsányi döntőre is.

A könyvtár népszerűsége növelésének érdekében gyakran szereztek be új köteteket is…

– Tavaly például kaptunk erre a célra támogatást a Magyar Nemzeti Tanácstól, amiből több mint 800 könyvet tudtunk vásárolni, a legújabb kiadványokat, és úgy gondolom, a magyarországi könyvtárakkal is fel tudjuk venni a versenyt ebből a szempontból. Számos olyan könyvet sikerült beszerezni, melyekből film is készült, ez elsősorban a középiskolás korosztályt vonzza hozzánk. Aztán az úgynevezett „pöttyös” könyveink is nagyon népszerűek. A felnőtt korosztály számára a történelmi regények a legvonzóbbak, emellett még (skandináv) krimit és legújabban thrillert kölcsönöznek leginkább. Sokan a régi és az új kötetek között is elbóklásznak, mások inkább az újakat részesítik előnyben, és így töltenek el nálunk 20–30 percet, olykor egy órát is. Igyekszünk kellemessé tenni a környezetet számukra, hogy mindenki jól érezze itt magát, és a könyvtár közösségi hely legyen, ahol a vendég le is tud ülni, megtárgyalhatja másokkal az olvasmányélményeit, és ajánlani is tudja a kedvenceit.

Rendszeresen szervezünk író-olvasó találkozókat, kiállításokat, interaktív gyermekfoglalkozásokat és rendhagyó irodalomórákat is.

Összességében mennyire vagy elégedett az emberek könyvtár iránti érdeklődésével, olvasáskultúrájával?

– Nagyon örülök, hogy ilyen sokan látogatnak bennünket, hiszen ma már minden virtuálissá válik, a könyveket is meg lehet találni az interneten, letölthetőek, E-bookban olvashatóak… kicsit féltem, hová fog ez vezetni, de azt tapasztalom, aki igazán szereti a könyvet, az soha nem lesz hűtlen a hagyományos formája iránt, hiszen azt olvasni egyedülálló élmény. Sokaknak fontos ez még ma is.