2024. április 19., péntek
KICSIKRŐL NAGYOKNAK

A húsvéti nyuszi kilétének kérdése

A téli ünnepkör főhőséhez, a Mikuláshoz hasonlóan, a húsvéti nyuszival kapcsolatosan is felmerül az a bizonyos szülői kérdés: „Vajon mikor válik időszerűvé a nyuszi kilétének leleplezése?”

A tudományos megközelítések szerint a gyerekek általában hétéves koruk körül maguktól rájönnek a különböző ünnepek alkalmával ajándékokat hozó lényekkel kapcsolatos tényállásra. A kutatások rámutatnak arra, hogy ezzel kapcsolatban inkább a szülők szomorúak, nem pedig a gyerekek. A pszichológiai kísérletek több száz résztvevő megkérdezésével a gyerekek érzéseit hivatottak feltárni, amelyek arra a pillanatra vonatkoznak, amikor megtudták, hogy ezek a lények nem valódiak. A szülők félelme ellenére az eredmények azt mutatják, hogy a gyerekek nem éreztek semmiféle dühöt, valamint szüleiket egy pillanatig sem hibáztatták, vagy vádolták. Különböző kísérletek arról is beszámolnak, hogy más képzeletbeli lényektől eltérően, amelyekben szilárdabban hisznek a gyerekek, a nyusziba vagy a Mikulásba vetett hitük sokkal gyengébb. További eredmények pedig arról számolnak be, hogy a leleplezés pillanatát követően a gyerekek többsége akár még jó néhány évig benne van a húsvéti nyuszis mókában.

Mégis sok szülőben felmerül, és olykor aggódóan közelíti meg a kérdést, meddig hallgasson a nyuszi kilétéről, van-e egyáltalán megfelelő idő és mód arra, hogy elmondja a tények valódi állását. Ahogy arról már korábban írtam, amikor a Mikulás-kérdést boncolgattuk, a szülők hajlamosak túlbonyolítani ezt a nem is annyira bonyolult dilemmát. Annak idején mi is egy adott helyzetben szembesültünk az igazsággal, mégsem tekintünk erre traumatikus élményként. Minden szülő észre fogja venni azt a bizonyos időszakot, amikor a gyerek saját maga kezd érdeklődni, kérdezősködni a nyuszi kiléte felől. Egyszerűen kövessük a gyerek kérdéseit és megállapításait. Addig amíg ő hisz annak létezésében, nem kell ettől megfosztani, viszont ha már érdeklődik az igazság iránt, nem is kell a gyereket minden szülői igyekezettel abban a bizonyos csodavilágban tartani vagy beledöngölni. Gyermeki természetességgel éreztetni fogja szüleivel, amikor készen áll és hinni akar majd az igazságban. A húsvéti nyuszi kilétének leleplezése, akár mi mondjuk azt meg, vagy mástól szereznek róla tudomást, a gyermekkor természetes velejárója, és már az is egészen biztos, hogy nem ettől függ a boldog gyermekkor és a szülői nevelés minősége.