2024. április 18., csütörtök

Dél-Koreából több tízezer röplapot küldtek Észak-Koreába

Dél-koreai aktivisták több tízezer röplapot küldtek légballonokon szombaton Észak-Koreába, a történtek miatt még feszültebbé válhat a helyzet a Koreai-félszigeten.

A Kim Dzsong Un vezette Észak-Korea különösen érzékeny a propagandatartalmú, a határon átívelő üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja rendszer stabilitását.

A déli aktivisták, akiknek soraiban számos északi menekült is megtalálható, több éve küldözgetnek üzeneteket héliummal megtöltött légballonnal.

Ugyanilyen propagandaeszközzel Phenjan is élt az elmúlt időkben.

A mostani akció egyik szervezője, Park Szang Hak emberi jogi aktivista társaival mintegy ötvenezer röplapot indított útnak három légballonnal a dél-koreai Padzsu városának közeléből.

Céljuk, hogy emlékeztessék az északi szomszédot a Cshonan dél-koreai korvett hat évvel ezelőtti megtorpedózására, amelyben 46 dél-koreai tengerész vesztette életét.

Szöul a szomszédját vádolta a történtekkel,  felfüggesztette kereskedelmét Phenjannal és az ottani beruházásait is.

Az egyik légballon kosarában az észak-koreai vezetőt kifigurázó transzparenst helyeztek el, amelyen az a szöveg szerepelt: "Tűzáradat hulljon a nukleáris megszállottra, Kim Dzsong Unra".

Észak-Korea január elején bejelentette, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, bár súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott. Phenjan később nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában elítélte a műhold felbocsátását, amelytől korábban határozataiban eltiltotta Phenjant. A BT már régebben megtiltotta Észak-Koreának a föld alatti kísérleti nukleáris robbantásokat is.