2024. április 19., péntek
TOPOLYAI TÉLI ESTÉK

Rákosak lehetnek-e a cápák?

Lezárult az előadássorozat

A Topolyai Téli Esték elnevezésű tudományos-ismeretterjesztő előadássorozat idei utolsó rendezvényére kedden este került sor a Művelődési Ház kiállítótermében.

Szatmári Orsolya a tévhitekről mesélt (Benedek Miklós felvétele)

Szatmári Orsolya a tévhitekről mesélt (Benedek Miklós felvétele)

Az Arcus Környezetvédő Egyesület és a Művelődési Ház közös szervezésében megvalósuló eseményen ezúttal Szatmári Orsolya, a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos mesterhallgatója tartott előadást Tények és tévhitek a daganatokról címmel. Prezentációja elején hangsúlyozta, hogy nem orvosként közelíti meg ezeket a betegségeket, hanem kutatóként. A rákos megbetegedések esetében, mint mondta, legelőször is definiálni kell a kórt. Kihangsúlyozta, hogy a világhálón, különböző közösségi portálokon folyamatosan jelen vannak olyan a hírek, amelyek arról szólnak, hogy megtalálták a rák gyógyszerét, viszont ezek felé többek között azért is kell fenntartásokkal fordulni, mivel nincs egy olyan gyógyszer sem, amely mindenféle daganatos megbetegedést gyógyítana. Hallhattunk a CoD teáról, amelyet kibogozhatatlan titulusokkal rendelkező kutatók fedeztek fel, gyógyírt kínálva a rákos megbetegedésekre, de ha jobban utánanézünk a dolognak, arról is találhatunk információkat, hogy a gyártó céget az eddigiek során 36 millió forinttal büntették meg a vásárlók félrevezetése miatt. Olyan tévhitek is felmerültek az eddigiek során, hogy bizonyos anyagok kedvezően hatnak a betegekre (pl. vöröskáposzta, cannabis, gyömbér), mint Szatmári elmondta, ezeknek lehetnek ugyan pozitív hatásai, de azok tudományosan nem bizonyítottak. Azt is megtudtuk, hogy az elhalálozások 27 százaléka valamilyen daganatos megbetegedés következménye. Szatmári előadásában több tévhitet is eloszlatott, többek között szót ejtett arról, hogy nem új betegségről van szó, hiszen már Hippokratész leírta. Az sem igaz, hogy csak az idősek betegsége, hisz az is megtörténhet, hogy a csecsemő agydaganattal születik. Egyéb tévhitek: sugárterápia után a beteg is sugárzik; fertőző; a sötétebb bőrű emberek nem kapnak bőrrákot; csupán az életmóddal kikerülhető; ha a családban volt rákos, én is az leszek; a stressz egyenes út a rákhoz; a túl sok tej/tejfogyasztás rákhoz vezet; a mobiltelefon használata rákot okoz; de például az sem felel meg a valóságnak, hogy a cápák nem lehetnek rákosak.

Az előadás után Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója értékelte a most lezáruló évadot: – Azt hiszem, elégedettek lehetünk. Örülünk annak, hogy kivétel nélkül telt házasak voltak az előadásaink, amik átlagban hatvan vagy annál több főt vonzottak be. Az alapjegyeket megtartottuk, ahogy ígértük, a nyolc különböző előadó igen változatos témaköröket vonultatott fel. Külön örülök annak, hogy egy fiatal topolyai kutató előadásával tudtuk zárni a sorozatot. Vannak visszatérő vendégeink, mint például Nagy Tibor történész, de az idén először két külföldi előadónk is volt Raffay Endre, illetve Gallé tanár úr személyében. Kicsit féltem, hisz arculatában nem akartunk változtatni a rendezvényen, viszont az idén nevet változtattunk, de a közönség ezt jól fogadta, és úgy gondolom, hogy a rendezvénysorozat mindenképp folytatást érdemel, és jövőre szintén várjuk az érdeklődőket.