2024. április 16., kedd

A zentai népzenekutatók

Ezúttal különösen izgalmas estnek lehettünk részesei a Délibáb MME egyébként is nívós és egyre népszerűbb identitásmegőrző sorozata legújabb részének alkalmával, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában tartottak meg kedden este A zentai népzenekutatók címmel. Az ismeretterjesztő előadás fókuszában ez alkalommal a Bodor család – elsősorban persze Bodor Anikó –, Tripolszki Géza, Burány Béla és Fábri Jenő népzene- és néprajzkutatók álltak. Az est moderátorai, egyben társelőadói Baráth László és Juhász Gyula voltak.

Bevezetőként a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület citerazenekarának és vegyes kórusának előadásában két népdalt hallhatott az oszlopcsarnokot dugig megtöltő közönség, majd Baráth elsőnek a Tripolszki Gézáról szóló megemlékezést vezette fel, hogy aztán átadja a szót a zentai múzeum egykori igazgatója özvegyének, Tripolszki Zsuzsannának. Utána következett Kónya Sándor verséneklő és Burány Béláné Szabó Erzsébet, akik Burány Béla néhai epidemiológus jelentős néprajzi munkáját méltatták, végül pedig Bodor Anikó néhai népdalkutató óriási életművéről emlékezett meg Kónya, Baráth és Juhász.

Az est azért volt egyedülállóan izgalmas és rendkívül szórakoztató is egyúttal, mert csak részben szólt a neves néprajzosok szigorú értelemben vett folklorisztikai munkájáról – amit a művelt zentai közönség egyébként is meglehetősen jól ismer –, sokkal inkább az ragadta meg a figyelmet, ahogy a rokonok és barátok, munkatársak „testközelbe hozták” hőseinket, amit Juhász archív felvételek levetítésével is gazdagított. Láthattuk Burányt mulatni, megtudhattuk, Bodoréknál hogyan zajlott le egy-egy összejövetel, vagy Tripolszki hogyan énekelte végig az utat a feleségével Újvidékig és vissza... A rendezvény támogatói: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Balassi Intézet és a zentai székhelyű Bolyai Farkas Alapítvány.

(Az est témáját bővebben az Üveggolyó mellékletben fogjuk feldolgozni a későbbiekben.)