2024. április 19., péntek
AGROŽIV

Végkielégítés az elbocsátottaknak

A bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia munka nélkül maradt 375 dolgozója tegnap óta jelentkezhet a szociális programra, amelyet csaknem két éve tartó kilátástalanság után hoztak meg. Ezzel véget ér a bégaszentgyörgyi község legnagyobb vállalatának az agóniája. A munkajogi státusuk rendezése után a baromfivágóhíd dolgozóinak megpróbáltatásai persze folytatódnak, ugyanis mindannyian a munkaközvetítő listájára kerülnek, és elindulhatnak a munkahelykeresés rögös útján.

Végleg befellegzett a baromfi-feldolgozásnak? (Fotó: Kecskés István)

Végleg befellegzett a baromfi-feldolgozásnak? (Fotó: Kecskés István)

A szociális program elfogadását több hónapos tárgyalások előzték meg, melyek a baromfi-feldolgozó társaság vezetősége, a kormány, az illetékes minisztérium és a szakszervezetek képviselői között folytak. Mint Predrag Amižić, az Agroživ igazgatója mondja, fennállt annak a veszélye, hogy a munka nélkül maradt dolgozókat szó szerint kisemmizik, de mégis sikerült kiharcolniuk az állami vállalatok dolgozóinak járó szociális programot. Az Agroživ ugyanis a Srbijagas közvállalat százszázalékos tulajdonában volt, és csak úgy lehetett állami vállalat, hogy a részvényeket a Srbijagas átruházta az államra. Ezek után pedig már jogosulhattak az állami vállalatoknak járó szociális programból. Az idősebb dolgozók többségének nyilván az felel majd meg, hogy felvegye a minden munkaév után járó 200 eurónyi összeget, a fiatalabb dolgozók pedig valószínűleg a hat átlagfizetés összegét választják.
A dolgozók április 10-éig választhatnak a felkínált lehetőségek közül, majd a begyűjtött dokumentációt eljuttatják a Munkaügyi Minisztériumba, és a szakszolgálat gyorsaságától függ majd, hogy mikor kapják kézhez a végkielégítést. Ezután a dolgozók jelentkezhetnek a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki kirendeltségében, az Agroživban pedig formálisan is megkezdődhet a csődeljárás. Becslések szerint a vállalat jelenlegi adóssága megközelíti a 3,5 milliárd dinárt. Ehhez képest a vagyonuk szinte elenyészőnek mondható, úgyhogy a hitelezőknek kevés esélyük van kinnlevőségük megfizettetésére.
Közben a jelek szerint már a baromfivágóhíd bérlője is bajba került. A BG Mibras – amely két éve működteti a baromfi-vágóhidat – ugyanis az év elején kiürítette a munkacsarnokokat, pontosabban a hitelezőik elvitték a gépeket és az egyéb felszerelést. A bérlő által alkalmazott mintegy 250 dolgozó fizetett szabadságon van, bár már hosszabb ideje nem kapnak egy dinárt sem. A jelek szerint mindez a baromfi-tenyésztés és -feldolgozás végét is jelentheti a fejletlen határ menti községben.
Az Agroživ problémái akkor kezdődtek, amikor gazdasági vétségek gyanúja miatt letartóztatták a kompánia csaknem teljes vezetését, a hosszasan elhúzódó bírósági eljárásban azonban nem születtek elmarasztaló ítéletek. Közben a baromfivágóhíd a Srbijagas tulajdonába került. De csak tovább halmozódott a veszteség, mígnem két évvel ezelőtt leálltak a termeléssel.