2024. április 19., péntek

Az öngyógyítás biztonságos alkalmazása és potenciális veszélyei

Modern világunkban, amikor az emberek állandó időhiányban szenvednek, megszokott, hogy minden apró egészségügyi panaszukkal nem fordulnak azonnal az orvosukhoz. Ez gyakran indokolt is, mivel az ilyen tünetek pár napon belül el is szoktak múlni, vagy ha mégsem, kikezelik magukat különféle házi praktikákkal, esetleg végső esetben könnyen beszerezhető gyógyszerekkel is próbálkoznak.

Ez viszont már gondot okozhat, mivel olyan orvosságok is beszerezhetőek mindenféle ellenőrzés nélkül, amelyek több kárt okozhatnak, mint hasznot. S ha már kimerítették a lehetőségeket, nem marad más hátra mint szakemberhez fordulni segítségért, s akkor hosszas beszélgetés után fény derül a helytelen öngyógyításra.

Mielőtt mindenkit elriasztanék az önkezeléstől, hangsúlyoznom kell, hogy igenis vannak olyan betegségek, amelyeket nagy biztonsággal tudunk otthon is kezelni. Például napjainkban a legaktuálisabbak a vírusos fertőzések, amelyek különféle panaszokkal jelentkezhetnek (felső légúti panaszok – orrfolyás, köhögés, torokfájás; izom- és ízületi fájdalmak, magas láz stb.). Ez persze csak azokra a betegekre érvényes, akik különben nem szenvednek más krónikus vagy éppen akut, súlyos betegségtől, amikor a szervezet ellenálló képessége különben is nagymértékben igénybe van véve. Ha ezeknél a betegeknél az amúgy banális panaszok súlyosbodnak, elhúzódnak, és nyilvánvalóvá válik, hogy a beteg állapota folyamatosan romlik, ne próbálkozzon öngyógyítással, hanem mihamarabb forduljon az orvosához.

A fent említett szezonális jellegű vírusos fertőzések okozóira hatásos etiológiai kezelés nem létezik, a szervezetünk immunrendszerére kell bízni magunkat. Emiatt tanácsolnám, hogy az immunrendszer megerősítésére és a tünetek enyhítésére összpontosítsunk. Fontos, hogy különös súlyt helyezzünk a változatos, vitaminokban és nyomelemekben gazdag táplálkozásra, valamint megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is (2-2,5 l). Ha valaki külön szeretne étrend-kiegészítőket használni, tudnia kell, hogy a magas ár és a készítmény jól csengő neve nem mindig nyújt többet egy olcsóbb terméknél. Ajánlom az egyszerű C-vitamint tabletta vagy pezsgőtabletta formájában egy igazán hatásos antioxidánsként, mely ilyenkor nagy segítséget nyújt szervezetünknek a vírusok ellen. A felsoroltak mellett nem szabad megfeledkezni a szükséges néhány napos pihenésről, ágynyugalomról sem.

A gyógyszertárakban nagyon sok különböző nevű, de azonos hatóanyag-tartalmú, vény nélkül kapható készítmény található. Ezért a legfontosabb, hogy magáról a hatóanyagról érdeklődjünk (a csomagoláson általában a készítmény neve alatt van feltüntetve), pl. ibuprofen, paracetamol, acetil-szalicilsav stb. Így elkerülhetjük a gyógyszerek túladagolását, ha egyidejűleg hasonló hatású gyógyszerekkel próbálkoznánk.

A lázcsillapító gyógyszerek az NSAIL (nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek) csoportba tartoznak, valamint a lázcsillapítás mellett hatnak a fájdalom és a gyulladás csökkentésére is. Vény nélkül kaphatók, és igencsak biztonságos a használatuk, feltéve hogy tartjuk magunkat az előírt utasításokhoz. A legfontosabb és nálunk is megtalálható képviselői a szalicilát tartalmú lázcsillapítók (acetil-szalicilsav), paracetamol (acetaminophen), ibuprofen, metamizol. Külön kiemelném, hogy egyik gyógyszert sem szabad 4-6 órás időköznél gyakrabban használni, de egymást váltogatva igen. Így elérhető, hogy a fájdalomra és lázra akár 3 óránként más hatóanyag-tartalmú gyógyszert adjunk. Ezeknek a gyógyszereknek az egyidejű alkalmazása viszont nem javasolt! A megegyező hatású gyógyszerek egyidejű használatának lehetséges mellékhatásai közé soroljuk a gyomorirritációt, a refluxbetegség súlyosbítását, gyomorfekély vagy vérzés kialakulását, lehetséges vese- és májkárosodást.

A köhögés különböző fajtáit – száraz és kimerítő vagy hurutos és megerőltető – más-más hatóanyag-tartalmú készítményekkel kezeljük. Száraz köhögésnél szükséges a csillapítása, különösen akkor, ha a beteg éjszakai alvását akadályozza. Ilyenkor ajánlom a jól ismert és bevált fehérmályvagyökér teáját, de sokfajta, gyógynövényeket tartalmazó szirup is megtalálható a piacon. Miután hurutossá, váladékossá válik a köhögés, fontos átváltani a köptetőkre, amelyek feloldják a váladékot, és megkönnyítik a felköhögését. Türelmesnek kell lenni, mert a köhögés különféle változatai a fertőzés után is jelen lehetnek 4 hétig is, mivel a légutak nyálkahártyájának idő kell a regenerálódásra.

Felhívnám a figyelmet, hogy antibiotikumot orvosi jóváhagyás nélkül senki ne kezdjen el használni. Ezt az indokolja, hogy a szezonális betegségek okozói 80%-ban vírusok, amelyekkel szemben az antibiotikum hatástalan. Az esetleges bakteriális felülfertőzéseknél az orvosnak kell eldönteni, milyen fajta antibiotikumot szedhet a beteg, és a szedés időtartalmát is. Ne feledkezzünk meg a növekvő antibiotikum-rezisztenciáról sem, mely e meggondolatlan öngyógyszerezés miatt pandemikus jelleget ölt.

Végezetül ajánlanám, hogy a jó idő beköszöntével töltsenek minél több időt friss levegőn, a lehetőségeikhez mérten mozogjanak, kocogjanak, sportoljanak, és a már említett egészséges életmód szerint éljenek. Ezt betartva remélhetőleg  nem is kell öngyógyításhoz folyamodniuk.