2024. április 19., péntek

A befektetők perelik a Volkswagent

Az autógyártó intézményi befektetői 3,2 milliárd euró kártérítést követelnek a károsanyag-kibocsátási botrány miatt

Csaknem 300 intézményi befektető indított pert a Volkswagen ellen hétfőn az autógyár központjának számító Braunschweigban. Az érintettek szerint a károsanyag-kibocsátási botrány 3,2 milliárd eurós kárt okozott nekik, most pedig arra keresik a választ, hogy 2008 júniusa és 2015 szeptembere között követett-e kötelezettségszegést a cég. A pert benyújtó ügyvédi iroda szerint a Volkswagen nem hajlandó a kárrendezésre, ezért volt szükség a perre – írja a Reuters.

Amióta kiütött a botrány, kevesebb autót adott el a Volkswagen. A Volkswagen konszern az összes márkájából az idén január–februárban 1,54 millió autót értékesített, 1,4 százalékkal többet, mint 2015 elején. A februárban eladott 693 ezer autó megközelítőleg megegyezett az egy évvel korábbival.
Európában a konszern februárban 312 ezer autót adott el összes márkájából, 5,7 százalékkal többet, mint tavaly. A növekedés a nyugat-európai piacon 6,5, a német belföldi piacon pedig 7,7 százalékos volt.
Az Egyesült Államokban a Volkswagen márkáiból 37,7 ezer autó kelt el februárban, 7,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A Volkswagen konszern VW modelljeiből februárban világszerte 394 ezer autót értékesítettek, az év első két hónapjában pedig 915 ezret.
A januári 2,8 százalék emelkedés után februárban 4,7 százalékkal csökkentek a VW modellek eladásai az egy évvel korábbihoz képest. Az első két hónapban eladott mennyiség így 0,5 százalékkal lett alacsonyabb a 2015 elejinél.
Az eladások a legjobban az Egyesült Államokban estek vissza, februárban 13,2 százalékkal, az év első két hónapjában pedig 13,8 százalékkal.
Oroszországban hét százalékkal, Brazíliában 39,5 százalékkal hanyatlottak a VW eladásai februárban. Kínában három százalékkal csökkentek az eladások – bár ez jórészt a holdújév miatti szünnapoknak volt tulajdonítható.