2024. április 19., péntek

A számbűvölő kismesterek

Zentán átadták a Zrínyi Ilona Matematikaverseny díjait

Tegnap Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium első emeleti nagytermében kiosztották a Zrínyi Ilona Matematikaverseny díjait. A tömeges verseny részleteiről Csikós Pajor Gizella, a Bolyai gimnázium matematikatanártól kértünk tájékoztatót.

– A 2016-os Zrínyi matematika-tesztverseny vajdasági fordulójában több mint 900 általános és középiskolás tanuló vett részt, tizenegy helyszínen. A vajdasági területi döntőjét két hete tartották meg a Bolyai gimnáziumban, a díjakat pedig szerdán osztottuk ki. Az általános iskolák és a gimnáziumok hat-hat, míg a szakközépiskolák három legjobb tanulója kapott névre szóló oklevelet a kecskeméti MATEGYE Alapítványtól. A tömegességre való tekintettel az alapítvány a húsvét előtti három napban lebonyolításra kerülő országos döntőre Kecskemétre tíz tanulót, négy középiskolást és hat általános iskolást hívott meg.

A döntőbe jutott a másodikos Sipos Réka (Temerin), Kovacsics Martin (3. o.) a szabadkai Cofman Iskolából, Nagy Anna (4. o.) Nagybecskerek, a palicsi Kőműves Emese (5. o.), a csantavéri Sinkovits Alex (6. o.), Besnyi Levente (8. o.) a szabadkai Cofman Iskolából. A középiskolások mezőnyében tovább jutott a 9-es Nagy Kinga (Bolyai TGK), a 10-es szabadkai Toldi Krisztina, a 11. és 12. osztályból Fenyvesi Abigél és Dobó Márk, a Bolyai Gimnázium tanulói jutottak a magyarországi döntőbe.

A Zrínyi matekverseny nagyon népszerű a diákok körében. A Kárpát-medence területén több tízezer diák vesz részt a versenyen, amit a gyerekek egyszerűen csak karikázós versenynek hívnak, mivel a tesztlapokon nincs szükség a feladatok levezetésére, kidolgozására, hanem logikus gondolkodással kell kiválasztani a helyes megoldást, és azt bekarikázni. Nagyon örülök, hogy szinte minden kategóriából meghívtak egy-egy vajdasági diákot.

A díjkiosztóra az okleveleket a MATEGYE Alapítvány biztosította, a diákoknak pedig az InGenium Alapítvány különböző ajándékokkal, könyvekkel, füzetekkel kedveskedett. A legjobb általános iskolás, Sinkovits Alex és a legjobb középiskolás, Nagy Kinga a felkészítő tanárával jutalomkirándulásra mehet – mondta Csikós Pajor Gizella.