2024. március 29., péntek

Kishegyes

Hamarosan arculatváltáson fog átesni a falu központja – Az iskolában beindul az iskolatévé és elektromos körözvény – Mozgalmasan kezdi az évet a művelődési egyesület

Kishegyes Bácska szívében helyezkedik el, a Krivaja folyócska partján. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint 4830 lakosa volt, de az utóbbi idők elvándorlási hullámának a tükrében ez a szám ma már jóval alacsonyabb.

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

Az itt maradottak próbálnak egy élhető és jól működő falut teremteni maguk és gyermekeik számára. Szűgyi István, a kishegyesi helyi közösség tanácsának az elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a falu központja egy komoly arculatváltás előtt áll.

- A tavalyi év végén szó esett róla, idén pedig elindítjuk a színház előtti tér felújítását. Az összes szükséges engedélyt és jóváhagyást beszereztük, s hamarosan kiírjuk a közbeszerzési pályázatot a kivitelező kiválasztására. Gorombán egy hónap múlva munka is megkezdődhet. Gyakran szóba került, hogy Kishegyes szívében nincs egy olyan tér, ahol különböző szabadtéri rendezvényeket lehetne tartani. A színház előtti tér adta magát, noha most nem használható ilyen jelleggel. A helyi közösség tanácsa eldöntötte, hogy ide egy valós teret teremtünk, ahol szökőkúttól kezdve sok minden lehet. Az ötletterv elfogadása után többen is úgy gondolták, hogy ez fölösleges. Szerintem nincs igazuk, és arra fogunk törekedni, hogy egy kisvárosi környezetet próbáljunk kialakítani. Itt van a színházterem és a szövetkezeti otthon is, ami a térrel együtt egy nagyon szép központi részt fog alkotni. A szövetkezeti otthont is már a helyi közösség használati jogában van, tudunk rá pályázni és fel fogjuk újítani. Az épület állaga olyan, hogy elég sok pénzt kell ráfordítani, de lépésről-lépésre meg fogjuk oldani. Itt egy kultúr- és civilközpontot szeretnénk kialakítani, mert nagyon sok és jól működő civil szervezetünk van. Rendelkezésünkre áll a tűzoltóotthon nagyterme és a helyi közösség padlásterme, de ezek már nem tudják kielégíteni a meglévő igényeket. A szövetkezeti otthonban minden civil szervezetnek tudnánk helyiséget biztosítani, és esetleg egy kisebb közös termet is ki tudnánk alakítani. Az új kultúr- és civilközpontnak hamarosan elkészül az ötletterve, és utána tudunk rá pályázani, mivel saját zsebből nem tudnánk megvalósítani. A helyi közösség a helyi járulékból és más forrásaiból oda fogja tenni azt a pénzt, amit erre szánhat, de szükség van pályázati forrásokra is – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy tér mellett lévő két buszmegállót is felújítják, és az út mellett új parkolókat alakítanak ki

Az központ új arculatának kialakítása mellett a helyi közösség olyan mindennapi dolgokra is nagy hangsúlyt fektet, mint a vízelevezető árkok állapota, hallottuk Szűgyitől. Kishegyesen kb. 40 kilométernyi utca van, az árokhálózat hossza viszont még 30 kilométer sincs, és az árkok állapota sem kielégítő. A helyi közösség tavaly megkezdte az árkok kimélyítését és rendbetételét, s idén a Dudás Kálmán utcában folytatódik a munka. A tanácselnök azt is megemlítette, hogy hamarosan egy új támogatást vezetnek be a nagycsaládosok számára. A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége és a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete nagycsaládos kártyákat fog kiosztani. Ezzel a kártyával a nagycsaládosok számára 50 százalékkal olcsóbb lesz a szemétkihordás. Ez a támogatás is helyi közösség hozzáállását tükrözi, hansúlyozta Szűgyi.

- Tudjuk azt, hogy Kishegyes nem tartozik a leggazdagabb falvak közé. Ezen a helyi közösség nem tud változtatni, mert munkahelyeket nem tudunk létesíteni. A mi feladatunk, hogy a lehetőségeinkhez mérten könnyítsük és segítsük polgáraink életét, ilyen és ehhez hasonló engedményekkel. Támogatást adunk a újszülötteknek, hozzájárulunk a temetkezési költségekhez is. Azért vagyunk itt, hogy meghallgassuk a polgárok panaszait, észrevételeit, és segítsünk, ha lehet – mondta a tanácselnök.

EGY SIKERES ISKOLA

Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába 420 gyermek jár, 85 százalékuk magyar nyelven tanul, 15 százalékuk pedig szerbül,

A kishegyesi iskola (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi iskola (Lakatos János felvétele)

- Ami igazán érdekes a kishegyesi iskolában, hogy itt több fajta vallás és több nemzetiség találkozik. Vannak katolikusok, hiszen a falu katolikus, vannak reformátusok, a szerb tagozatra járó gyerekek egy része pravoszláv, a többi pedig muzulmán. Nemzetiségileg vannak magyarok, szerbek, montenegróiak, albánok, egyiptomiak és romák. A sokszínűség ellenére a gyerekek jól kijönnek egymással – mondta el lapunknak Hajvert Ákos iskolaigazgató.

Az iskola három éve egy profilváltáson megy át, aminek célja a környezettudatosságra való nevelés és hogy a gyerekek fogékonyabbak legyenek a művészetek iránt, számolt be az igazgató. Az iskolában Bagolysuli néven környezetvédelmi szakcsoport működik, és igen eredményesek. Azt megtudtuk, hogy az iskola hamarosan egy egyedülálló projektumba kezd bele: bevezetik az elektromos körözvényként is működő iskolatévét. A gyerekek a folyosóra felszerelt tévén keresztül informálódhatnak az iskola életéről. Ezt kezdetben a tanárok működtetik, de az elképzelések szerint előbb-utóbb átveszi egy diákcsapat.

A kishegyesi iskola diákjai számos versenyen vesznek részt, az elmúlt évben közel száz megmértettetésen szerepeltek. Ez azért is fontos, mert az iskola tehetségpont, és ennek meg kell felelniük, mondta Hajvert. Az iskola két másik iskolával ápol testvériskolai kapcsolatot: a budapesti Herman Ottó Általános Iskolával és a békésszentandrási Hunyadi János Általános Iskolával.

SZÍNVONALAS MŰVELŐDÉSI ÉLET

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tavaly ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Linka B. Gabriellának, az egyesület elnökének elmondása szerint a jövőben is a már jól bejáródott éves programokon fognak dolgozni. Ilyenek a magyar kultúra napi műsor, a március 15-ei koszorúzás, a húsvéti ünnepkör, stb..

-

A település központja (Lakatos János felvétele)

A település központja (Lakatos János felvétele)

Január, február a felkészülés időszaka, a szakcsoportok ilyenkor készülnek, új anyagokat, programokat tanulnak be különböző versenyekre, szemlékre. Falunapon általában a már meglévő anyagainkat mutatjuk be. Természetesen készítünk új produkciókat is, de ezeket a nyár és az ősz során fogjuk bemutatni. A nyár az sohasem pihenő, és amióta megvan tűzoltóotthon fűtött nagyterme, a munka folyamatos az egész év során - mondta el Linka arról is szólt, hogy az egyesületnek van kézimunka csoportja, szerveznek különböző kézműves foglalkozásokat, könyvbemutatókat, hangversenyeket, stb. Az elnök külön megemlítette, hogy sok programjuk pályázat függő, a pályázati források határozzák meg, hogy egy-egy produkció mekkora volumenű lesz.

Az idei év igen aktívan kezdődik az egyesület szakcsoportjai számára, mondta el Patyerek Csaba, a Petőfi Sándor M.E. programszervezője. Április környékén fog sor kerülni a KMV vetélkedőjére, amelyen kisebb kihagyás után újra indul a Rizgetős tánccsoport. A Szólj síp, szólj vetélkedőn az egyesület Kótyomfity csoportja fog részt venni, a citerások pedig a hamarosan sorra kerülő falunapra készülnek egy új produkcióval. A Kőketáncon két korosztály is indul, az alsósok először vesznek részt, a vegyes korosztály pedig tavaly második helyezést ért el. A Durindón a Szajkó énekcsoport mellett részt fog venni az egyesület asszonykórusa is, a Gyöngyösbokrétán pedig hagyományosan fellép a Rizgetős táncegyüttes. Az elmúlt években folyamatosan ott voltak a három legjobb tánccsoport között. A nyár során lesz a bemutatója egy nagyobb táncszínházas produkciónak, tudtuk meg a szervezőtől. A munka már folyamatban van, a bemutatót Anna-napra tervezik. Az egyesület színjátszói a Karnyóné című humoros darabot dolgozzák fel, aminek szintén nyáron lesz a premierje. Végezetül Patyerek arról is szólt, hogy az idei a harmadik év, hogy szervezett színházlátogatást szervez a művelődési egyesület. A következőnek a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Édes Anna című darabjára szerveznek utat.