2024. április 20., szombat

Kiírták az előrehozott köztársasági választásokat

Tomislav Nikolić: Szeretném, ha az SZHP nyerné a választásokat
Fotó: Beta/Miloš Miškov

Fotó: Beta/Miloš Miškov

Tomislav Nikolić köztársasági elnök pénteken kiírta a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat, amelyeket április 24-én tartanak meg. Ezt követően megerősítette, a szerb kormány azért indítványozta a Szerbiai Képviselőház feloszlatását, illetve a választások kiírását, mert elérkezettnek látta az időt arra, hogy a polgárok véleményt nyilvánítsanak a kormány reformintézkedéseiről, illetve azok folytatásáról. A polgárokon a sor, hogy megmutassák, ki az, aki megérdemli bizalmukat, az eddigi politikai vezetőség vagy esetleg valamelyik másik politikai opció, fűzte hozzá Nikolić, majd arról biztosította a közvéleményt, hogy a választási kampány ellenére az intézmények ugyanúgy működnek majd, mint bármikor máskor.

Az előrehozott választások kiírását követően elhangzó újságírói kérdések egyikére válaszolva az államfő elismerte, szeretné, ha a választásokon a Szerb Haladó Párt érné el a legjobb eredményt, mert úgy véli, sok rossz dolog történne az országban, ha a voksolást követően nem az aktuális összetételű hatalom alakítaná meg a kormányt. Erre az eszmefuttatásra reagálva egy másik újságíró feltette a kérdést, hogy pontosan milyen rossz folyamatok vennék kezdetüket, vagy esetleg fenyegetőzik-e az államfő. Nikolić ekkorprecízebben fejtette ki magát, megállapítván: egy, az SZHP nélküli hatalom biztosan nem tudná folytatni a megkezdett reformokat.

2012-ig kizárólag a túlélésről beszélhetünk. 2012-től kezdve irányították olyan emberek Szerbiát, akik tenni is kívántak az országért, még akkor is, ha ezzel esetleg rosszabb választási eredményt kockáztattak. Politikai álláspontom az, hogy folytatni kell a 2012-ben és 2014-ben megkezdett reformokat. A polgárok a többpárti Szerbiában megtartott választások egyikén sem hoztak rossz döntést. Hiszem, hogy ezúttal sem lesz másként – érvelt Nikolić, majd hozzátette: köztársasági elnökként természetesen bármelyik összetételű kormánnyal együttműködik majd.

Az államfő demokratikus és szabályszerű választásokra számít. Mint hozzátette, megfelelő intézményei vannak ennek az államnak, így biztosíthatják a választások szabályosságát. Megerősítette, hogy ha az SZHP azt kéri, akkor segíteni fogja a pártot a kampány során.

Nikolić szerint nehéz elkerülni, hogy a kampány ideje alatt az állami tisztségviselők különválasszák állami és pártbeli funkciójukat. Az újságírókhoz szólva megjegyezte: a kampány során közvetlenül kérdezhetik a tisztségviselőket arról, hogy mit tettek az állam érdekében az utóbbi két évben.