2024. április 19., péntek

Mr. Psycho

Látogatóban Simon Róbert pszichológusnál

A középiskola kiválasztásánál az a fő szempontja, hogy vidékre kerüljön, s megpihenhessen az apai szigortól. Szabadkán éri el a punk második erőteljes hulláma, de azért a dobszerkó mellett a rajzasztalt is ügyesen használja továbbra is, be is iratkozik az építészeti egyetemre – ám aztán jön a Nő, így hamarosan Pesten találjuk már őt, ahol a pszichológia rejtelmeiben merül el, egyre lelkesebben. Hazatérve talál is munkát a szakmájában, ám nem elégszik meg rutinfeladatokkal, szereti a kihívást, és a folyamatos fejlődés kényszere sarkallja – arról nem is beszélve, hogy tényleg segíteni szeretne az embereknek.

Simon Róbert (Nagy Róbert felvétele)

Simon Róbert (Nagy Róbert felvétele)

Simon Róbert a zentai underground jellegzetes figurája, akivel ezúttal nem a Mojo biliárdasztala mellett álltunk le beszélgetni, hanem felkerestük őt a Vojislava Ilića 21. alatt nemrég nyitott rendelőjében. Múlt, jelen és jövő labirintusában kalandoztunk, ahol a psziché olykor Ariadnéként vezet, máskor maga a ránk rontó Minótaurosz.

– Amikor Pesten pszichológiát kezdtem tanulni, naiv módon úgy képzeltem, befejezem az ötéves egyetemet, hazajövök Zentára – mert mindig is itt akartam élni, dolgozni és valamit adni az embereknek –, majd egy kis szülői segítséggel nyitok egy rendelőt, és relatív egészséges emberek szexuális ügyes-bajos dolgaival fogok foglalkozni, mivel szexuálpszichológusi pályára készültem, Lux Elvirához jártam a szabadon választható óráimra – meséli Róbert, aki hamar rájött, 5 év egyetem kevés ahhoz, hogy önállóan dolgozzon, hiszen általános nézet volt a szakon, hogy még legalább 10 év szükséges, hogy valaki például pszichoanalitikussá váljon. A leendő terapeutának mindenekelőtt önismeretet kell szereznie, hogy ne legyen betegebb, mint a páciense, és azokat a kérdéseket (a szülőkapcsolatokat, a szexualitáshoz, a teljesítményhez és a transzcendenciához való viszonyt), amelyekkel hozzá fordulnak, ő addigra önmagában már a helyére tegye. Róbert viszont a 4 év építészeti „előtanulmánynak” köszönhetően 30 évesen lett diplomás pszichológus, a továbbképzés pedig túl sok időt és pénzt igényelt volna, így inkább hazajött, és azonnal kapott is munkát a zentai egészségház munka-egészségügyi osztályán.

– Mindig is úgy tekintettem a szakmámra, hogy ezzel segíteni szeretnék az embereknek a problémáik kezelésében, a szaktudásommal, tapasztalatommal, empátiámmal, titoktartási kötelezettségemmel. Kicsit csalódtam, mert a két és fél év alatt, míg ezen a munkahelyen dolgoztam, a két kezemen megszámolom, hány olyan ember volt, aki önszántából bejött hozzám, és tanácsot kért. – A csalódás mellett az infláció (a ’90-es évek vége felé járunk) is arra serkentette, hogy mással próbálkozzon, mivel a fizetése lassan zsebpénznek is kevés volt. Ezután jött egy magyarországi, nem szakmai, kitérő, majd 2002-ben hazajött, megnősült, és a kanizsai szakközépiskolában kezdett el dolgozni iskolapszichológusként.

– Itt majdnem 8 évig dolgoztam. Mindig is szerettem a középiskolás korosztályt, a lázadás, a világmegváltás korszakát, kihívásnak éreztem ezt a munkát. Úgy gondoltam, mivel magam is relatív fiatal vagyok, még fiatalosabban viselkedek és gondolkodok, ezért elég lesz ott megjelennem, aztán özönlenek hozzám a fiatalok, és jobbnál jobb kérdésekkel bombáznak, érdeklődőek lesznek, ezért kénytelen leszek napról napra készülni, tanulni, hogy a kérdéseikre válaszolni tudjak. Ehhez képest órákat ültünk együtt, amikor egy-egy tanárt kellett helyettesítenem, vigyorogtunk egymásra, meséltem, majd visszakérdeztem, van-e kérdésük, sokféle témát feldobtam, de nem ütötték le a labdát, hallgatás volt a válasz. Bíztam abban, hogy ebben a korban sok új téma jut kifejezésre, a szülőkről való leválás, „világmegváltás”, párkapcsolatok, szexualitás, pályaválasztás, amelyek mindegyike ezernyi kérdést vet fel. Csalódnom kellett, mert nem ez történt. – Sőt, sem a szülők, sem a tanárok nem keresték őt fel nevelési tanácsokért. A munkája főképp abban merült ki, hogy a tanárok kiküldtek óráról diákokat, és beküldték hozzá, kicsit olyan módon, ahogy az ember az óráját elviszi az óráshoz, hogy javítsa meg. Amikor pedig nem belső motivációból keresi fel a diák a pszichológust, nehéz jelentős eredményt elérni. Bár valamit csak érhettek ezek a beszélgetések, mivel azóta időnként előfordul, hogy itt-ott megszólítják volt diákok, hogy milyen jó volt, hogy akkoriban átbeszélték vele a problémáikat. Mindenesetre Róbert 3 éve úgy döntött, ismét megpróbál váltani és változtatni.

 „Az egyetlen mód, amivel a test és az elme egymástól elválasztható: a Guillotine.”

– Már az egyetem idején is rendkívül érdekelt, a szexuálpszichológia mellett, a hipnóziskutatás, illetve a módosult tudatállapotok élményvilága. 2003-ban találkoztam Daubner Bélával, aki az Integratív Pszichoterápiás Egyesület alapítója és elnöke. Egy 4 napig tartó hipnoterápiás továbbképzésén vettem részt Szabadkán. Itt egy merőben más szemléletet ismertem meg a hipnózis alkalmazását illetően. – Róbert arra a kérdésére, hogy hogyan lehetne ő is hipnoterapeuta, Daubnertől azt a választ kapta, minimum 250 óra önismereti pszichoterápiára kell járnia mindenekelőtt. Ezt Róbert teljesítette, és jogot is szerzett a továbbtanulásra, így elkezdhette a több száz órás módszerspecifikus képzést. Közben megszerette a pszichodrámát is mint csoportterápiás módszert, és pszichodráma-asszisztensi képesítést szerzett. Tavaly ősszel aztán munkanélküliként, a munkaközvetítő javaslatára elment egy tanfolyamra, amely a munkanélküliség csökkentésének érdekében pénzeszközök magánvállalkozás céljára való megpályázásáról szólt. Róbert nyert, és megnyitotta rendelőjét.

Simon Róbert és Kill Bill Shadow of the Darkness (Nagy Róbert felvétele)

Simon Róbert és Kill Bill Shadow of the Darkness (Nagy Róbert felvétele)

– Vannak olyan vélemények, hogy a betegségek több mint 90%-a lelki eredetű, és ha valakinek nagyon gyakran van például fejfájása, influenzája, pláne allergiás tünetei, nem árt, ha utánanéznek, van-e esetleg ennek valami pszichés háttere – mondja, miután jó néhány konkrét példát elmesélt. – Másrészt vannak esetek, hogy egy személy csak úgy képes kilépni egy számára kellemetlen helyzetből, hogy „megbolondul”. Ilyenkor leginkább nincs is szükség gyógyszeres kezelésre, csupán az adott körülményeket kell megváltoztatni. – Ennek kapcsán beszélgetünk még különböző fóbiákról, „csodadoktorokról” és „jósokról”, valamint a hit erejéről; Róbert szemmel láthatóan ki sem fogy a történetekből. Hisz abban is, hogy a rák is tipikusan olyan betegség, mely pszichés háttérrel rendelkezik, és az ember képes „bevonzani” maga számára. Felteszi azt a kérdést is: melyik az egyetlen gyógymód, amelynek végén az ember egészségesebb lesz, mint előtte volt? A pszichoterápia. És egyedül melyiket nem támogatja a társadalombiztosítás?... Ennyit a gyógyszeriparról.

– Friss vállalkozás az enyém, idő kell a felfutásához, hiszen sokan még nem is tudnak róla – meséli végül a nemrég nyitott rendelője kapcsán –, hogy már ketten is vagyunk Zentán magánvállalkozó pszichológusok. Meg tudnak bennünket keresni a problémáikkal, miután telefonon vagy interneten jelentkeztek, és időpontot kértek. Egy rövid konzultációt követően aztán meg tudjuk állapítani, mennyire vagyunk egymás számára meggyőzőek: a páciens hisz-e abban, hogy tudok neki segíteni, illetve én elhiszem-e, hogy ő képes fejlődni.

„Adj erőt, Uram, ahhoz, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót, hogy elfogadjam a megváltoztathatatlant, és bölcsességet, hogy e kettőt megkülönböztessem.” (indiai mondás)

Arra kérdésemre, kiknek javasolja a terápiát, azt válaszolja, van az „alsó” és „felső” tíz százalék – tehát az intézményes hátteret követelő, komoly pszichiátriai betegségben szenvedők és a teljesen fejlett, egészséges személyiségű „szentek” –, akiknek nem javasolja. Egyébként nem hiszi, hogy a többi embernek ne lennének kérdéseik, és mindennel teljesen tisztában lennének, akár a viselkedésüket, akár az érzéseiket, gondolataikat illetően, hogy aztán egy 5–10 alkalmat felölelő önismereti munka ne tudná jobbá tenni őket ilyen szempontból.