2024. március 29., péntek

Egy álmos gyermek festeget

Pénteken délután a csókai Városi Könyvtárban Egy álmos gyermek festeget címmel kötetbemutatót tartott a zEtna kiadó Celler Kiss Tamás költő, az Anyaméh című verseskötet szerzője, Bakos Anita, a könyv illusztrátora és Beszédes István szerkesztő, a zEtna vezetője részvételével. Ez volt idén az első fordulója a kiadó Beszélgetések a vulkán alatt… című sorozatának.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatára 2015-ben 9 kiadó 51 kiadvánnyal nevezett be, és ezt – immár sokadszorra – a zEtna nyerte el, mégpedig a fenti kötettel. Az est első részében pedig éppen az illusztrációkról meséltek bővebben a szerzők és a moderátorként is szereplő szerkesztő. A kiadóra egyébként is jellemző, hogy sokat ad a külcsínre is, sokszor egyenértékűnek tekinthető a szövegíró és a borítófestő/illusztrátor munkája, Celler Kiss és Bakos esetében viszont különösen, mondhatni, szerves egységet alkotnak. Beszédes szerint elsősorban az köti össze a verset és a képet, hogy mindkettőre jellemző bizonyos naplószerűség, a szerzők pedig a hiány jelenlétét emelték ki elsősorban, a költőnél az anya, a szeretet, a megértés hiányát, a festőnél pedig a gyermek utáni vágyat. További közös terveik is vannak, egyikük küld egy festményt, amire a másik ír egy szöveget, és fordítva.

A könyv nem mellesleg a Sinkó-díjat is megkapta; a felolvasásokkal tarkított folytatásban Celler Kiss a terveiről is mesélt, amelyek többek között arról szólnak, hogy szeretné „megírni” Újvidéket, ahol jelenleg egyetemi tanulmányait folytatja, illetve hogy keresi ismét a Nagy Ötletet, mivel az Anyaméh sikerét is elsősorban egy erős ötletnek tulajdonítja. Gyermekversekben is gondolkodik – ami meg sem fordult volna a fejében, ám mivel immár a második folyóirat kért tőle ilyesmit, és neki sikerült is megírnia néhányat, eltöprengett, hogy talán megpróbálkozhatna a folytatással.