2024. április 19., péntek

A kerítésen át az Unióba

Horgosra meg Királyhalmára már drótvágó ollókkal meg gumicsónakokkal érkeznek az illegális bevándorlók

A magyar rendőrség adataiból értesülünk nap mint nap, hogy hányan is jutnak át a magyar határon húzódó négyméteres kerítésen. Királyhalmán azt mondták, ijesztőek ezek a számok, mert ezek az emberek itt, a falun keresztül haladnak át. Éppen olyan a helyzet, mint tavaly ilyenkor, amikor elkezdődött a hatalmas menekültáradat.

A magyar oldalon a katonaság és a rendőrség járőrözik (Hegedűs Dániel felvétele)

A magyar oldalon a katonaság és a rendőrség járőrözik (Hegedűs Dániel felvétele)

Napközben csak elvétve látni illegális bevándorlókat Szabadkán, Palicson, Hajdújáráson, Királyhalmán meg Horgoson. A helybeliek mindenütt azt mondják, a kutyák jelzik útjukat. Éjjelente „megvesznek a kutyák, mi meg nem jövünk ki, akárhogy ugatnak is, hanem bent maradunk”-- mondta egyik horgosi hölgy.

A migránsok a gyorstelepítésű NATO drótot letakarják a kabátjaikkal vagy a magukkal hozott hálózsákkal, átvágják a drótkerítést és már benn is vannak a Unióban. A horgosiak meg a királyhalmiak azt mondják, nem itt náluk szerzik be a drótvágó ollókat, hanem már bőrkesztyűkkel felszerelkezve, drótvágókkal érkeznek.

Persze, vannak olyanok is, akik a Szabadka környéki homokos talajt egyszerűen kikaparják és átbújnak a kerítés alatt.

A holt Tiszán is nagy a forgalom (Damir Peić felvétele)

A holt Tiszán is nagy a forgalom (Damir Peić felvétele)

Nagy a forgalom a holt Tiszán is. Ottjárttunkkor autó- és lábnyomokat láttunk. Sokhelyütt szemét, a folyóparton szemmel jó kivehető ösvény mutatja az átkelés irányát. Horgoson megtudtuk, hogy itt gumicsónakkal kelnek át. Azt is magukkal hozzák.

Természetesen most ismét virágzik az embercsempészet. A nappal láthatatlan bevándorlók az éj leple alatt vezetőikkel közelítik meg a határt. Királyhalmán meg Horgoson is szinte mindenki tudja, kik az útvezetők. A biznisz virágzik, mint ahogyan egy évvel ezelőtt is fellendülőben volt.

Szabadkán kívül egy 250 férőhelyes átmeneti befogadóközpontot építettek. Eddig migránsok még nem voltak benne, csak nemrégiben hoztak ide egy buszra való embert, de alig néhány óra múltán továbbszállították őket. Hogy miért, a kérdésre senki sem adott választ.

A hátrahagyott szemét jelzi útjukat a Holt-Tisza partján

A hátrahagyott szemét jelzi útjukat a Holt-Tisza partján

Igaz, hogy a befogadóközpontban nincs senki, de vannak megint néhányan a közelében elhelyezkedő téglagyárban. Ide négy éve szinte folyamatosan érkeztek az illegális bevándorlók. Most azok tartózkodnak itt, akik láthatatlanok akarnak maradni a hatóságok előtt. Itt várják, hogy vagy megváltozzon Európa állsápontja és beengedjenek mindnekit mindeféle ellenőrzés nélkül, ahogyan ez történt tavaly augusztusban, szeptemberben, vagy, hogy jőjjön értük az embercsempész és átvigye őket a határon, vagy legalábbi elvezesse őket a drótkerítésig.

Szerbia készül arra, hogy ha a dominóeffektus hatására kénytelen lesz lezárni határait, akkor hol helyzei el a migránsokat. 17 városban épülnek vagy épültek befogadóközpontok és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 47 millió dollár azonnali segélyt szán Szerbiának, hogy ellásák a feltorlódott tömeget.