2024. április 23., kedd

Nikolić aláírta a NATO-együttműködésre vonatkozó törvényt

Aláírta a NATO-együttműködésre vonatkozó törvényt Tomislav Nikolić szerb államfő. Az egyezmény szerint Szerbia önkéntesen felajánlja területét, légterét és infrastruktúráját a szövetségnek. A NATO-katonák minden állami és magánkézben levő objektumhoz hozzáférhetnek.

A törvény lehetővé teszi a bizalmas információk cseréjét, a NATO munkatársainak diplomáciai immunitását és további privilégiumokat is. Aleksandar Vučić miniszterelnök korábban kijelentette, hogy Szerbia katonailag továbbra is semleges marad, de a NATO-ra szüksége van Szerbiának szövetségesként, a koszovói szerbek védelme érdekében.
A Szerbiai Képviselőház február 12-én ratifikálta a NATO együttműködési megállapodást. Az erre vonatkozó törvény több kritika érte a közvéleményben.

Szerbiának szüksége van a NATO-val való együttműködésre és csak azok mondják, hogy nincs, akik a 17. századba szeretnék visszaküldeni az országot, válaszolt a kritikákra Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Kiemelte, hogy Szerbia politikája világos, vagyis független, szuverén ország akar lenni, amely együtt kíván működni a NATO-val és Oroszországgal is.