2024. március 28., csütörtök

Kishegyesi lány az ország legjobb távlovasa

Tavaly Cékus Noémi lett az országos bajnok

A távlovaglás a kevésbé ismert sportágak közé tartozik, noha nagyon komoly felkészülést, kitartást és ügyességet igényel a művelése. A régmúlt időkben teljesen természetesnek számított a távlovaglás, ám sportágként csak 1988 óta űzik Magyarországon. Szerbiában még fiatalabb sportágnak számít, s általában a legrövidebbnek számító 40 kilométeres távon szerveznek versenyeket. A kishegyesi Cékus Noémi öt éve foglalkozik ezzel a sportággal, s tavaly az összesített pontversenyben elnyerte az országos bajnoki címet. Noémi már egész fiatalon elkezdett lovagolni.

– Tulajdonképpen lovak között nőttem fel, lovagolni 6-7 éves koromban kezdtem el. Eleinte pónin lovagoltam, de a végén már leért a lábam a földre. Először a nővérem kapott lovat, majd én is. Idővel elkezdtek szaporodni a lovak, a számuk mostanra elérte a tízet. Az első lovamat, Culót 2010-ben kaptam, s kezdetben vele versenyeztem a távlovaglóversenyeken. Eleinte nem értünk el komolyabb eredményeket, viszont 2014-ben összesítettben Szerbia harmadik legjobb távlovaglója voltam. Ezt követően úgy gondoltam, hogy Culónak egy kicsit pihennie kell, hamarosan kiscsikója is lesz, ezért 2015 elején átváltottam egy erősebb lóra. Ő Fickó, egy arab félvér, és vele indultam a távlovaglóversenyeken a tavalyi évben.

Hogyan jutottál el az országos bajnoki címig?

– Tavaly összesen három távlovaglóversenyt tartottak. Az elsőre Topolyán került sor, ahol az első helyezett lettem. Erre egyáltalán nem számítottam, mivel elég erős ellenfeleim voltak. A körülmények nem voltak ideálisak, nagy hőségben kellett versenyezni, ennek ellenére erős tempóban haladtunk. A második versenyt a Tarán rendezték meg, itt jól teljesítettünk, de nem lettem dobogós, mivel a lovam elveszítette az egyik patkóját. A harmadik versenyt decemberben tartották meg Smederevóban. Ezen a versenyen sem a ló, sem én nem voltunk csúcsformában, itt sem léphettem dobogóra, de magas pontszámokat értem el. Az országos bajnoki címet az adott év versenyein elért pontszámok átlaga alapján lehet megszerezni, s mivel valamennyi versenyen sok pontot gyűjtöttem, én lettem az országos bajnok.

Mennyi időt szoktál edzeni, és hogyan néz ki egy távlovaglóverseny?

– Amikor nem készülök versenyre, akkor általában heti 3-4 alkalommal edzek, viszont amikor verseny előtt állok, akkor igyekszem mindennap lovagolni. Tulajdonképpen az a legfontosabb, hogy a ló folyamatosan eddzen, mivel jó kondícióban kell lennie a versenyen, amelyen a táv 40 kilométeres szokott lenni, s ezt két részre osztják. Az első 20 kilométer után félidőt tartanak, ahol ellenőrzik a ló pulzusát, akárcsak a cél után. Én általában egyedül szoktam lovagolni, nem csatlakozok más lovasokhoz. Igaz, ez így veszélyesebb, mert ha valami baj történik, akkor nem tudnak segíteni, de eddig nem történt baj.

Mit jelent számodra az országos bajnoki cím?

– Már régóta vágytam erre a helyezésre, és az volt a célom, hogy első legyek. Azt hiszem, hogy Fickó nélkül ez nem sikerült volna, mert ő saját betanítású ló, és jól megértjük egymást. A következő idényben is ő lesz a társam, és remélem, hogy az élen tudunk maradni, és megvédjük az első helyet.

Most középiskolás vagy, melyek a további terveid?

– Az állategészségügyi szakra járok, és olyan egyetemre szeretnék iratkozni, ahol továbbra is állatokkal foglalkozhatok. Esetleg megpróbálok bejutni valamilyen lovas szakra, mivel a jövőben is lovakkal szeretnék foglalkozni.