2024. március 28., csütörtök
SZLOVÉNIA

Ljubljana szigorít a menekültek fogadásának feltételein

Ljubljana a jövő héten szigorít a menekültek fogadásának feltételein - közölte a szlovén belügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében.

Minderre azután került sor, hogy Ausztria arról döntött: csak azokat a migránsokat fogadja be, akik háborús területről érkeznek a balkáni útvonalon. Erről Bécs értesítette Ljubljanát, utóbbi pedig Horvátországot, Szerbiát és Macedóniát. Azokat a szigorításokat, amelyeket Ausztria bevezet, Szlovénia is alkalmazni fogja a horvát-szlovén határon - áll a közleményben.

A szlovén hatóságok szerint a jövőben nem lesz elég kijelenteni, hogy Ausztriában és Németországban akarnak menedékjogot kérni a bevándorlók. Különválasztják őket, és valószínűleg visszafordítják a határról azokat, akik Ausztriába és Németországba azzal a céllal érkeznének, hogy munkát vállaljanak, tanuljanak, vagy meglátogassák hosszabb ideje ott élő családtagjaikat.

A szlovén minisztérium közölte: folyamatosan kapcsolatban lesznek azokkal az országokkal, amelyeken áthaladnak a migránsok, hogy hatékonyan ellenőrizzék az áradatot, és csökkenteni vagy legalábbis szabályozni tudják a migránsok számát.