2024. április 19., péntek

Kihasználatlan lehetőségek a közlekedés fejlesztése terén

Az Európai Bizottság az EP csütörtök délutáni vitáján ismertette elképzelését a vasúti infrastruktúra és közszolgáltatások terén a dunai és adriai-tengeri makrorégióra vonatkozóan.

A vitában Deli Andor vajdasági származású néppárti képviselő is felszólalt. A fideszes EP-képviselő rávilágított, hogy az elért eredmények ellenére még számos kihasználatlan lehetőség van a közúti és vasúti hálózatok fejlesztése terén.

A tavaly nyári bécsi egyeztetéseknek köszönhetően a TEN-T közlekedési hálózat kibővült az uniós tagországokon túl a tagjelölt országokkal is, ezáltal sikerült végre a teljes kontinenst lefedő európai térképet megrajzolni – emlékeztetett Deli Andor lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében. Ahhoz azonban, hogy a közlekedési folyosók teljes hosszán, egységesen megvalósuljanak a pozitív közlekedési, logisztikai és gazdasági hatások – és megszülessen az ún. folyosó effektus –, szükség van az EU által biztosított pénzelési mechanizmusok átgondolására.

Deli Andor felszólalásában ezért arra szólította fel a Bizottságot, hogy a TEN-T folyosók felülvizsgálata során minél előbb teremtse meg a megfelelő jogi és pénzügyi hátteret, amely ezt biztosítaná.