2024. március 28., csütörtök

Kutyák, macskák ingyenes ivartalanítása

Ada községben ezzel is csökkentenék a kóborló állatok számát

A hét elejétől Ada községben a kutya- és macskatulajdonosok a helyi önkormányzat költségén ingyenesen ivartalaníthatják a házi kedvenceiket a moholi Sivet állatorvosi rendelőben.

Falkába verődött kóbor kutyák Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

Falkába verődött kóbor kutyák Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ingyenes ivartalanítási programot az önkormányzat azzal a céllal indította el – a moholi állatorvosi rendelő javaslatára –, hogy hosszú távon ezzel is csökkentse a kóbor kutyák és macskák számát a község területén. Koós Vilmos községi kommunális felügyelő elmondta, hogy az önkormányzat már évek óta végzi a nagykikindai kommunális közvállalat közreműködésével a közterületen kóborló állatok befogását. A felügyelő szerint az ivartalanított jószág kevésbé szökik el a gazdától, de ha ez megtörténik, a sterilizáció miatt akkor sem képes utódokat létrehozni. Megjegyezte, hogy az elszökött jószágok ugyanis a közterületen párosodnak, majd többnyire otthon hozzák világra az utódokat. A tulajdonosok ezekkel többnyire nem tudnak mit kezdeni, majd miután felcseperednek, kicsapják őket. Koós Vilmos megjegyezte, hogy a község területén néhány száz kóbor állat van, ami más községekhez képest elfogadható. Ezt azzal indokolta, hogy Ada községben évente átlagosan három–öt kutyaharapást jelentenek be, amiért az önkormányzat összességében 300–500 ezer dinár közötti kártérítést fizet ki a sértetteknek, szemben egyes községekkel, ahol ez milliós tétel.

– Azok az állattulajdonosok, akik ivartalanítani akarják a házi kedvenceiket, elviszik a Sivet állatorvosi rendelőbe, ahol elvégzik a beavatkozást. Mindenféle jószágot lehet ivartalanítani, függetlenül attól, hogy van chipje, vagy nincs. Az árjegyzék alapján a kan kutyák herélése 1800 dinárba kerül, a kandúroké 1200 dinárba, a szukák sterilizálása 3400 dinárba, a nőstény macskák sterilizálása pedig 2500 dinárba. Ezt teljes egészében az önkormányzat finanszírozza, amely az idén erre a célra megközelítőleg 500 ezer dinárt fordít. Emellett folytatódik a kóbor kutyák és macskák befogása. Évente 120–130 állatot szállítanak el, illetve 10–15 tetemet. A 120 állat között legfeljebb 5 macska van, mert ezeket nehéz befogni – közölte Koós Vilmos.

Dr. Szőke István állatorvos, a Sivet állatorvosi rendelő tulajdonosa szerint, ha egy területen folyamatosan végzik a sterilizációt, akkor két-három év után már érezhetően csökken a kóbor állatok száma. Hangsúlyozta, hogy egyedül a sterilizációval oldható meg a kóbor állatok problémája. A sterilizálás egy műtéti beavatkozás, és teljes mértékben kiküszöböli a vemhesülést. Megjegyezte, hogy Ada község területén megközelítőleg 2500 kutya és körülbelül ugyanennyi macska található. Számításai szerint ezek éves szaporulata 5000 kiskutya, illetve ugyanennyi kismacska. Szerinte a kóbor állatok befogásával nem számolható fel a probléma, mivel az állandó utódneveléssel van utánpótlás, valamint a jószágok befogása, elhelyezése és etetése óriási költség. Az ivartalanítást már két-három hónapos korban javasolt lebonyolítani, mivel kevéssé viseli meg az állatot, valamint nincs hormonműködés. Az idősebb állatoknál a szoptatás és tüzelés alatt nem végzik a sterilizálást.

– Minden műtétnek van veszélye, de az elmúlt öt év alatt 600 műtétet végeztem el, aminél nem történt elhullás sem a műtét alatt, sem utána. A műtét az altatástól a bevarrásig és a sebellátásáig 45–50 perc. A macskák 2,5–3 óra után ébrednek föl, majd 12–16 órát bágyadtak, amint megszűnik az altató hatása, tökéletesen tudnak mozogni, fára is mászhatnak. A kutyáknál gyorsabb a folyamat, hiszen 2,5–3 óra alatt felébred az altatásból, majd kimehet az udvarra és szaladgálhat. A műtétet követő egy nap nevezhető kritikusnak, utána a házi kedvencek teljesen normálisan élik az életüket. A cérnát a 7–8. napon szedjük ki – mondta dr. Szőke István.

Az állattulajdonosoknak időpontot kell egyeztetniük a műtét előtt. Ezt megtehetik személyesen az állatorvosi rendelőben Moholon, a Novak Radonić utca 46. sz. alatt, valamint a 024/862-421 vagy a 024/861-017-es telefonszámon.