2024. március 29., péntek

Már a tejföl sem a régi

Azt gondolhatnánk, hogy a tejjel és a tejtermékekkel nem lehet ügyeskedni, és biztosak lehetünk abban, hogy egészséges, nem manipulált terméket teszünk a kosarunkba. Szerbiában azonban, úgy látszik, minden lehetséges.

A belgrádi Alo bulvárlap „megbízható forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a tejfeldolgozók kispóroljak a tejzsírt, különféle növényi zsiradékokkal helyettesítik, hogy minél olcsóbban elő tudják állítani.

Az írás szerint a legnagyobb bajt az okozza, hogy a többnyire kisebb helyiségekben működő tejüzemek fel sem tüntetik ezeket az akár az egészségre is ártalmas „stabilizátorokat”, adalékokat, amivel persze megsértik az előírásokat, ugyanakkor az újság forrása azt is hangsúlyozta, hogy a legtöbb ilyen tejfölt, sajtot a kedvezményes áruk miatt a helyi pizzériákban, iskolákban és pékségekben használják fel.

A kiszivárogtató szavait igazolják egyes orvosok is, akik megerősítették, hogy már hallottak ezekről a visszaélésekről. Állításuk szerint ezek az adalékanyagok a termék tömörré tételére szolgálnak, és fel kellene őket tüntetni a termékmegjelölésen. Elmondták azt is, hogy ennek a gyakorlatnak a megszüntetése érdekében meg kellene változtatni a tejtermékek gyártásáról szóló rendeleteket, gyakrabban kellene ellenőrzéseket tartani, és szigorúan megkövetelni, hogy minden ilyen anyag fel legyen tüntetve a csomagoláson.

A Fogyasztók Nemzeti Szövetsége szerint nemcsak a hazai gyártókkal van baj: tetézi a gondot, hogy külföldről is számos adalékanyaggal „felturbózott” tejtermék érkezik Szerbiába. Az is kezére játszik a csalóknak, hogy megfelelő laboratóriumuk híján nem tudják ellenőrizni a tejfölben és a sajtban található növényi zsiradékok eredetét, arra meg nincs pénzük, hogy külföldön vizsgáltassák meg a mintákat, és így bebizonyítsák a csalást.

A mezőgazdasági minisztérium szerint ezeket a növényi zsiradékokból készült termékeket nem szabadna tejtermékként forgalomba hozni, hanem csak a természetük és eredetük feltüntetésével, egyfajta vegyes termékként árusítani. A minisztérium illetékesei felszólítják a lakosságot, hogy kizárólag az erre bejegyzett kereskedésekben vásároljanak állati eredetű élelmiszert, ugyanakkor minden alkalommal vizsgálják meg a termékcédulát, hogy elkerüljék a kellemetlenségeket.