2024. március 29., péntek
TARTOMÁNYI TUDOMÁNYÜGYI TITKÁRSÁG

Szűkebb keret a pályázatokra

Vladimir Pavlov tartományi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár tegnap Újvidéken megtartott sajtótájékoztatóján ismertette az általa vezetett titkárság idei pályázatait, amelyeket január 21-én tettek közzé. Mint kifejtette, az idén 450 millió dinárt irányoztak elő a tudomány és a technológiai fejlesztést, a magasfokú képzést és az egyetemisták életszínvonalát növelő pályázatokra.

– Noha az idei költségvetés összege projektumoktól függően 20–50 százalékkal lesz kisebb, mint a tavalyi, a szóban forgó titkárság az idén is támogatja a határon túli együttműködéseket fejlesztő projektumokat, tudomány népszerűsítésével foglalkozó, kormányon kívüli szervezeteket – mondta a titkár.

Számíthatnak pénzbeli segítségre a tudományos konferenciák szervezői, de újdonság, hogy az idén csak a nemzetközi vonzerővel bíró rendezvényekre futja. Ezenkívül támogatásba részesülnek a rövid lejáratú (legfeljebb egyéves időtartamú) projektumok, és a négy évig tartó hosszú lejáratú projektumokra is. Az utóbbira 65 millió dinárt irányoztak elő.

Az idén is pályázhatnak az érintettek az Első esély elnevezésű pályázatra, amelynek köszönhetően a korábbi években mintegy 40 fiatal tudományok doktora jutott álláshoz.

Az új technológiák alkalmazását szolgáló pályázatokra az idén 240 millió dinárt fordít a titkárság.