2024. április 26., péntek

Pozsonyban tartott kihelyezett ülést az EPP frakcióvezetése

Az európai szociális unió megteremtése, az Európai Unió (EU) költségvetésével összefüggő kérdések, valamint a migránsválság kihívásai voltak a fő témák az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetésének kihelyezett ülésén, amelyet Pozsonyban tartottak pénteken.

Ján Fígel és Manfred Weber kezet fog, mellettük Milan Roman és Berényi József (Fotó: MTI)

Ján Fígel és Manfred Weber kezet fog, mellettük Milan Roman és Berényi József (Fotó: MTI)

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Manfred Weber frakcióelnök elmondta: a szociális unió kialakításával összefüggésben célkitűzésük egy olyan - már vita tárgyát képező - irányelv kidolgozása, melynek célja a "dömpingbér" jelenségének kiszorítása, vagyis annak az állapotnak az elérése, hogy az unión belül, de saját országukon kívül munkát vállaló uniós állampolgárok ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapják meg, mint a helyiek.

Az uniós büdzsével kapcsolatban Weber szerint meg kell vizsgálni, hogyan lehetne rugalmasabbá tenni az EU - jelenleg 7 éves - költségvetési programozását annak érdekében, hogy az unió gyorsabban tudjon reagálni az események felgyorsulása miatt esetlegesen égetővé vált helyzetekre. Hozzátette: az uniónak továbbra is erős partnernek kell lennie a közép- és kelet-európai országok számára, ezért nem lehetnek megszorítások az integráció elősegítését célzó költségvetési eszközökben.

A migránsválság kihívásai kapcsán Manfred Weber úgy vélekedett, hogy Európának meg kell tudnia védeni saját határait, másrészt segítenie kell a rászorulókon. Az EU külső határainak védelmével kapcsolatban megjegyezte: a görög-török határon ez jelenleg egyáltalán nem működik, s ha e tekintetben nem áll be változás, fel kell vetni a kérdést, hogy Görögország továbbra is tagja maradhat-e a schengeni övezetnek. A konfliktuszónákból érkező migránsokkal kapcsolatosan, a szíriai helyzetet példaként idézve a frakcióvezető azt mondta: nem képezheti vita tárgyát, hogy segíteni kell, a kérdés csupán az, hogy milyen legyen a formája ennek a segítségnek.

A sajtótájékoztatón az EPP pártcsalád szlovákiai pártjainak jelen lévő vezetői is felszólaltak. Ján Fígel, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke beszédében kiemelte, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében foganatosított biztonsági intézkedések az unióban és azon belül Szlovákiában nem mehetnek a polgárok jogainak a rovására. Ehelyett úgy kell növelni a biztonsági intézkedések hatékonyságát, hogy Európa "a szabadság kontinense" maradjon.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke az Európát fenyegető terrorveszélyt komoly kihívásnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy beszélni kell a jelenlegi helyzet kialakulásának okairól is. Kifejtette: az MKP a kezdetektől fogva azt mondta, hogy ellenzi a menekültkvótákat, és úgy véli, hogy le kell állítani a migránsáradatot a határon. "Úgy látjuk, hogy ebben a kérdésben Orbán Viktor jól döntött azzal, hogy a magyar kormány lezárta a határt. Ezzel Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot is megmentette, mert így elkerült minket a migránsáradat és annak közvetlen hatása" - jelentette ki Berényi.