2024. március 29., péntek

Kegyeletadás a zsidó temetőben

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Miloš Vučević polgármester tegnap a zsidó temetőben koszorúzott. A gyászszertartást az Újvidéki Zsidó Község szervezte. Az egybegyűltek héberül imádkoztak a fasiszta terror áldozataiért, a Hasira zsidó kórus előadásában hallhatták a Szomorú dalt.

-A mai napon nehéz napokról, hatalmas bűntettekről emlékezünk meg annak érdekében és abban a reményben, hogy ez soha többé nem történik meg. Államunk alkotmányával és törvényeivel büntet mindenféle, nemzeti vagy vallási alapon történő megkülönböztetést. A szerb nép soha nem volt zsidógyűlölő. A zsidókra mindig mint barátokra tekintettünk, a szerbek is sokat szenvedtek népként, ezért ma őszinte együttérzéssel emlékezünk. Kulcsüzenetünk tehát az, hogy soha ne engedjük meg, hogy az említett bűncselekmények és tragédiák ismét megtörténjenek – mondta a polgármester, aki kitért arra is, hogy a jövő nemzedékeinek hallaniuk kell a gyászos történelmi eseményekről, csakis így előzhető meg az, hogy a tragédia ismét megtörténjen.

A gyászszertartáson Goran Levi, az újvidéki Zsidó Község vezetője is szólt a résztvevőkhöz, emlékeztetett arra, hogy a holokauszt nem természeti tragédia volt, hanem – sajnos – emberi szerveződés eredménye. – A világ talán legnagyobb tragédiájának tekinthetjük azt, hogy az akkor is civilizáltnak számító Európa szívében szervezetten legyilkoltak hatmillió zsidót. Az ENSZ csak 2005-ben jelölte ki január 27-ét az emlékezés napjaként, mi azonban minden évben megemlékezünk a szörnyűségekről – így akarjuk felhívni a figyelmet, és így akarjuk megelőzni a szörnyűségek megismétlődését – magyarázta Levi.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ben, a Vörös Hadsereg által történt felszabadításának napját 2005 novemberében nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlése. A határozat az emlékezés és az utókor tanítási kötelességét hivatott tudatosítani, annak érdekében hozták meg, hogy a jövő nemzedékei ne feledkezzenek meg a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságról.