2024. április 19., péntek

Egyre több fiatal férfi a menekültek között

A menekültáradattal mind kevesebb kisgyermekes család és szíriai érkezik

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint Szerbia megfelelően kezeli a migránsválságot, mégis az Európai Uniót sürgeti a megfelelő intézkedések megtételére, mert értékelése szerint idén nyáron jóval több menekült indulhat útnak Európa irányába, mint tavaly. Ha az EU azt kéri Szerbiától, hogy ne engedje az ország területére a gazdasági migránsokat, akkor Szerbia eleget tesz ennek a kérésnek, nyilatkozta Vučić a svájci Blick napilapnak.

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Pillanatnyilag átlagban 1 600 menekült érkezik naponta Szerbiába, mondta a miniszterelnök, aki szerint márciusban ez a szám már 5 ezerre emelkedhet.

– Kezdetben a menekültek 73 százaléka szíriai volt, ez az arány mostanra megváltozott, már csak 37 százalékuk szír, miközben egyre többen érkeznek Marokkóból és Algériából. Azt is megfigyeltük, hogy korábban java részt családok érkeztek, most viszont elsősorban fiatal férfiak. Kisgyermekes családok már csak ritkán érkeznek. Szerbia emberséges marad, ugyanakkor azt üzenjük az EU-nak, hogy mielőbb tennie kell valamit – fogalmazott Vučić.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, a szerb kormány egyik menekültügyi megbízottja az embercsempészetről beszélt. Elmondása szerint az országban eddig több mint ezer esetben és több mint ezer személy ellen tettek bűnvádi feljelentést embercsempészet gyanújával.

– A migránsok áramlásának korlátozása miatt új útvonalak jelenhetnek meg. Ha valamelyik ország korlátozza a befogadandó menedékkérők számát, vagy tilalmat rendel el bizonyos csoportokkal szemben, akkor ezek az emberek új útvonalakat keresnek, ez pedig csak hozzájárul az embercsempésző hálózatok erősödéséhez – magyarázta Vulin, aki megfelelőnek tartja a szerb országhatárok védelmét.