2024. április 20., szombat

Szerzői jogi tortacsata

A süteményekről nemsokára lekerülhetnek a rajzfilmfigura díszítések

A horvátországi cukrászdák tulajdonosai után nemsokára a szerbiai cukrászok is szinte leküzdhetetlen nehézséggel lesznek kénytelenek megküzdeni. Ez ideig ugyanis nyugodtan készíthették a különféle rajzfilmhősökkel díszített tortákat, melyek, mondanom sem kell, különösen népszerűek a gyermekek körében, ezentúl viszont ezekre is érvényes lesz a szerzői jogok védelme.

Legalábbis ezt állítja a horvát Fun Cake Factory tulajdonosa, aki hazájában már meg is kezdte a „jogsértő” cukrászok üldözését, és nemsokára Szerbiában is megveti a lábát, ügyvédjein keresztül már hadat is üzent az érintett mesterség képviselőinek.

Tomislav Ljotić, a cég tulajdonosa szerint ugyanis szerződést kötöttek a Finsbury multinacionális vállalattal, amelynek engedélye van a Disney, a Nickelodeon műholdas gyermekcsatorna és az Universal filmstúdió karaktereinek a süteményeken, illetve ezeknek a csomagolásán való ábrázolására.

A horvát cukrászok a Jutarnji list írása szerint értetlenül állnak Ljotićék ultimátuma előtt. Szerintük ugyanis eléggé homályosak az ezzel kapcsolatos előírások. Egyesek például úgy gondolják, hogy továbbra is süthetnek olyan tortákat, amire ráhelyezhetőek a figurák, illetve az ezekkel ellátott ehető borítások, azzal a feltétellel, hogy ezeket kizárólag a vásárló helyezheti rá a süteményre. Mások viszont úgy vélekednek, hogy a torta kézműves terméknek számít, ezért érvényes rá a szerzői jogok védelme. A Horvát Vendéglátók Szövetsége égisze alatt a cukrászok eljárást indítottak, és betekintést követeltek a cégnek a Finsburyvel aláírt szerződésébe, de a horvát vállalatban nem voltak hajlandóak válaszolni, hogy konkrétan mire is vonatkoznak az előírások.

A szerzői jogi tortacsatához Horvátországban a Piaci Versenyvédelmi Ügynökség is csatlakozott. Szerintük a cukrászoknak tiszteletben kell tartaniuk az ehhez hasonló rendeleteket, de azt is hozzáfűzték, hogy mindenképpen meg kellene vizsgálni a Fun Cake Factory és a Finsbury között megkötött szerződést. Ez a mai napig nem történt meg.