2024. április 19., péntek

Szigorított osztrák határellenőrzés?

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezné a schengeni megállapodást

Osztrák médiaértesülések szerint péntektől léphet életbe a szigorított ausztriai határellenőrzés, amely a Szlovéniából érkezőket fogja érinteni. Azokat a menekülteket ellenőrzik majd az osztrák határon, akik a Karavankák-alagúton (Karawankentunnel) érkeznek az ausztriai Karintia tartományba – írta az oe24 elnevezésű osztrák hírportálon. A belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölték, hogy az osztrák határrendészet segítségével az ellenőrzést már a határ szlovéniai oldalán elvégzik.

A Szlovéniából érkező menekülteket jelenleg a karintiai szakaszhoz irányítják és itt engedik be Ausztriába. A stájerországi Spielfeldbe január 6-a óta nem érkeztek migránsok, de ennél az átkelőnél is szigorúbb lehet majd a beutazók ellenőrzése – olvasható a híroldalon. A Spielfeldnél épített határirányítási rendszer akár már a héten megkezdheti működését.

Werner Faymann osztrák kancellár egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden bevándorlót ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja. A kancellár közlése szerint mostantól csak azok léphetnek be Ausztriába, akiknek Ausztriában menedékjoguk van, illetve akik Németországba akarnak továbbutazni.

A tartományi vezetők és a kormány illetékesei szerdán tanácskoznak a szigorított menekültügyi intézkedésekről, valamint dönthetnek a menekültek befogadásának felső korlátjáról. Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter szerint konkrét intézkedéseket is hozhatnak a találkozón. Kurz hétfőn kijelentette: ha nincsen uniós megoldás, akkor nemzeti intézkedésre lesz szükség.

Az osztrák döntés dominóhatást indíthat el. Ha Ausztria bevezeti a határellenőrzést, és szigorít a migránsok fogadásán, Szlovénia azonnal ugyanolyan intézkedéseket vezet be, mint Ausztria – figyelmeztetett a szlovén kormány közleményében.

Az osztrák kormány egy hete határvédelmi együttműködést kezdeményezett Szlovéniával és Horvátországgal. „Szlovénia nem akar közös határvédelmet Ausztriával és Németországgal, és elveti annak lehetőségét, hogy ez a két ország rendőröket küldjön a szlovén-horvát határszakasz megerősítésére” – közölte Vesna Györkös Žnidar szlovén belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.

Žnidar szerint Szlovénia déli határának közös őrizete még inkább növelné annak esélyét, hogy az ország gyűjtőközponttá váljon, ahol ott maradnak azok a migránsok, akiket Ausztria és Németország nem akar fogadni.

A miniszter szerint az illegális bevándorlók regisztrációját Horvátországnak kellene elvégeznie a szerb-horvát határon, nem pedig Szlovéniának a horvát-szlovén határon.