2024. április 19., péntek
TENISZ

Ki állíthatja meg Đokovićot?

Melbourne-ben az éjjel kezdődött meg az idény első nagy tenisztornája, Ausztrália nyílt bajnoksága, amelyen Novak Đoković és Serena Williams védik a serleget. Mindketten most is nagy esélyesek, s míg a női egyes esetében mindenki biztosra veszi, hogy az amerikait senki sem állíthatja meg a 22. nagy serleg felé vezető úton, amivel beéri Steffi Grafot, a férfi egyesben több teniszezőt is látni, aki jó napot kifogva legyőzhetné Novakot. A szakértők elsősorban Andy Murray, Stan Wawrinka, Roger Federer és Rafael Nadal nevét említik, mégis valószínűbb, hogy a 2011-es torna óta 33:1-es mérleggel rendelkező világelső fut be elsőként a célba, amivel hatodszor nyerné el a serleget, 11. Grand Slam-trófeáját gyűjtené be, és az öröklista 4. helyén beérné Björn Borgot.

Melbourne említése a szerbiai tenisz szép emlékeit idézi. Ott győzte le 1985-ben egy legendás meccsen Slobodan Živojinović a nagy hírű John McEnroe-t, ott aratott négyszer is diadalt Szeles Mónika, ifimezőnyben győzni tudott Jelena Janković és Janko Tipsarević, és 2008-ban, amikor Ana Ivanović döntős volt, Janković pedig elődöntős, Novak ott szerezte meg első nagy serlegét, közben Nenad Zimonjić vegyes párosban kétszer is serlegnyertes lett.

A címbe foglalton kívül a tenisz rajongóit még négy kérdés foglalkoztatja. Az első, hogy a 35. évében járó Federer képes lehet-e még egy nagy dobásra, hogy a már négyszer döntőt veszített Murray megtehetné-e az utolsó lépést is, hogy a dohai döntőben csúfos vereséget szenvedett Nadal tényleges formája és képességszintje jó-e a 15. GS-diadalra, és hogy betörhet-e az élvonalba a fiatal tehetségek egyike. Persze, a vendéglátók a sajátjaikkal foglalkoznak. Most búcsúzik el a versenyzéstől a kétszeres GS-győztes és volt világelső Lleyton Hewitt, azonkívül nagy eredményeket várnak Nick Kyrgiostól, Bernard Tomićtól és Thanasi Kokkinakistól.

Közép-európai idő szerint a torna az éjjel 1 órakor kezdődött meg, az első napon pedig Đoković 5 óra tájban kezdett a koreai Hjeon Csunggal, Aleksandra Krunić 7 óra után játszik Eugenie Bouchard-ral, ugyanakkor várható Babos Tímea meccse Heather Watsonnal, Đokovićtyal egy időben léphet pályára Filip Krajinović az amerikai Denis Kudla, Dušan Lajović pedig Sam Querrey ellen. A műsor parádés, hisz rajtol Federer, Berdych, Nisikori, Tsonga, Čilić, Kyrgios, Simon, Thiem és Ćorić, illetve S. Williams, Sarapova, Kvitová, A. Radwanska, Wozniacki, Stosur, Benčić, Errani, Suárez és Stephens is.

Ivana Jorović nem jutott táblára, hisz Nicole Gibbs ellen nem teljesített a várt szinten, viszont győztes hangulatban érkezett és holnap rajtol Viktor Troicki, aki a sydney-i döntőben visszavágott Grigor Dimitrovnak a brisbane-i vereségért, amivel pályafutása harmadik tornagyőzelmét aratta, és a ranglista 26. helyén kezdi az új hetet.

MELBOURNE. – Az Australian Open női selejtezőjének döntőjében: Gibbs–Jorović 6:3, 6:3.

SYDNEY. – A férfitorna döntőjében: Troicki–Dimitrov 2:6, 6:1, 7:6, nők, döntő: Kuznyecova–Puig 6:0, 6:2.

AUCKLAND. – A férfitorna elődöntőjében: Bautista–Sock 6:1, 1:0 – feladás.

HOBART. – A női torna döntőjében: Cornet–Bouchard 6:1, 6:2.

ANTALYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Tomova–Bondár 5:7, 6:3, 6:2.