2024. április 26., péntek

Soros-könyveket égettek el Oroszországban

A Soros-alapítvány gondozásában megjelent több mint 50 könyvet égettek el, továbbá több mint 500 ilyen kötetet távolítottak el főiskolai könyvtárakból az Oroszországhoz tartozó Komi Köztársaságban, mivel azok szerintük olyan nézeteket tartalmaznak, amelyek „idegenek az orosz világnézettől”. Az elégetett könyvek többsége tankönyv volt, és mind a Soros-alapítvány támogatásával jelentek meg.

A Komi Köztársaság oktatási és ifjúságpolitikai minisztériuma megerősítette, hogy az alapítvány könyveit eltávolították, és megsemmisítették a köztársaság több pontján is – olvasható a Kommerszantban. A tárca vezetője az egyik helyi hírportálon közzétett levelében arról írt, hogy a könyveket elnöki utasításra semmisítették meg.

A vorkutai Bányászati és Gazdasági Főiskola könyvtárosa szerint az alapítvány 53 könyvét égették el az intézmény hátsó udvarában. A kötetek „a könyvtár idejétmúlt anyagai közé tartoztak” – közölte a főiskola könyvtárosa.

Az orosz főállamügyészség november végén nem kívánatossá nyilvánította Soros György magyar származású amerikai milliárdos két alapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt és a Nyílt Társadalom Intézetének (OSI) Támogatási Alapítványát. Az államügyészség képviseletében Marina Gridnyeva közölte: azt állapították meg, hogy a két nem-kormányzati szervezet (NGO) veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjét és az állam biztonságát. Moszkvai politikusok rendszeresen oroszellenes retorikával, az ország érdekekbe történő beavatkozással vádolják Soros Györgyöt.