2024. március 29., péntek

Szerbiában legkevésbé tanácsos beruházni

A Forbes osztályozása szerint Dániában, Új-Zélandon és Norvégiában éri meg legjobban befektetni

A Forbes amerikai üzleti magazin a kedvező üzleti légkör szerint osztályozta az országokat, s az így készült listából kiderült, hogy a régióban Szlovéniában a legjobbak a feltételek, a legkevésbé pedig Szerbiában éri meg befektetni.

A Forbes listáján Szlovénia a 20-dik, Macedónia a 39-dik, Magyarország a 42-dik. A régió országai közül a következő Románia a 44-dik, Bulgária 45-dik, Horvátország pedig a 46-dik. A ranglista további helyezettjei között Montenegró a 49-dik, Görögország az 50-dik, Albánia a 69-dik, Bosznia-Hercegovina a 78-dik. A régió országai közül Szerbiában a legkevésbé kedvező az üzleti légkör, 83-dik a listán.
A Forbes osztályozása szerint a befektetőknek leginkább Dániában, Új-Zélandon, Norvégiában, Írországban és Svédországban a legkifizetődőbb üzleti vállalkozásba fogni. Az első tízben a közvetkező országok vannak: Finnország, Kanada, Szingapúr, Hollandia és Nagy-Britannia. Svájc a 12-dik, Németország a 18-dik, az Amerikai Egyesült Államok a 22-dik, Japán a 23-dik, Ausztria pedig a 28-dik. A Forbes listáján 144 ország szerepel, amelyen az utolsó Csád.
Az országokat 11 kritérium szerint rangsorolták, amelyek között van a vagyonjog, az innováció, az adózás, a technológia, a korrupció, a befektető biztonsága és a szabadság (személyes, pénzügyi, piaci). A lista készítéséhez felhasználták a Freedom House, a Heritage Foundation és a Transparency International adatait.