2024. április 20., szombat

A dél-koreai hangszórós propaganda a háború szélére sodorhatja a Koreai-félszigetet

A dél-koreai „hangszórós propagandaüzenetek" a háború szélére sodorják Koreai-félsziget szembenálló országait - állította péntek este Phenjanban egy nagygyűlésen Kim Ki Nam, az országot kormányzó kommunista párt főtitkára. Az észak-koreai állami tévé bemutatott pénteken egy felvételt, amelyen egy ballisztikus rakéta elindítása látható tengeralattjáróról.

A dél-koreai hangszórós propagandaüzenetek (Fotó: Newsis/AP/Beta)

A dél-koreai hangszórós propagandaüzenetek (Fotó: Newsis/AP/Beta)

A pártfőtitkár kijelentette: Dél-Korea „irigyli (Phenjantól), hogy sikeres kísérletet hajtott végre az első észak-koreai hidrogénbombával. Az Egyesült Államok és szövetségesei pedig a háború szélére sodorják a helyzetet fülsiketítő hangszórós propagandájukkal". A rendezvényről, amelyet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető születésnapján tartottak, az állami televízió mutatott felvételeket.

Dél-Korea pénteken újította fel a hangszórós propagandaüzenetek közvetítését a határon át Észak-Koreába, válaszul arra, hogy Phenjan szerdán végrehajtotta immár negyedik kísérleti nukleáris robbantását. A dél-koreai hadsereg tavaly augusztusban - több mint egy évtizednyi szünet után - már egyszer újraindította ezt a tevékenységét. Ennek oka akkor az volt, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben felrobbant egy akna, ami súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. A konfliktus azzal végződött, hogy a felek tárgyalóasztalhoz ültek, Pak Gun Hje dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető legmagasabb rangú katonai tanácsadói megállapodtak a két ország közötti feszültség csökkentéséről, egyben a propagandaüzeneteket közvetítő hangszórók leállításáról.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a szerdai észak-koreai atomkísérletet, egyúttal pedig súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott. Egy meg nem nevezett dél-koreai katonai tisztségviselő szerint valószínűleg montírozott az a felvétel, amelyet az észak-koreai állami tévé mutatott be egy ballisztikus rakéta indításáról. Egy ilyen fegyver hadrendbe állítása még több évnyi távolságra van - mondta. A rövid felvételen Kim Dzsong Un egy hadihajó fedélzetéről figyeli, amint egy rakéta kiemelkedik a vízből.