2024. április 16., kedd

Kreatív gyerekek a Művészkuckóban

Máris akcióban a remek évet zárt Gyermekbarátok Egyesülete Zentán

Üveghangú kacarászás, lelkes zsivaj fogadott kedd reggel a Zentai Alkotóházban, ahogy bedugtam zúzmarás bajszomat a mindig meghitt hangulatot árasztó helyiség ajtaján; éppen mókusok kerestek maguknak házikót, hogy megmelengethessék gémberedett mancsocskáikat odabent. Hétfőtől szerdáig a zentai Gyermekbarátok Egyesülete tartott Művészkuckó címen téli szünidei kézműves-foglalkozást gyerekeknek – és mi más lehetne kellemesebb bemelegítés egy jó kis közös játéknál, megfejelve ropival és üdítővel, mielőtt rátérnénk a komoly munkára, ezúttal karpereckészítésre?

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Barna Teréz, a Gyermekbarátok Egyesületének kézművesfoglalkozás- és játékkoordinátora elmondta, már a harmadik éve szervezik meg a Művészkuckót a téli szünet alatt, hogy a gyerekek számára ne legyen a szünidő unalmas. Különböző, kézügyességet fejlesztő foglalkozásokat tartanak, üvegfestést, dekupázstechnikát stb. Ugyanakkor játékokra, mondókákra, táncos vetélkedőkre is megtanítják őket. Több korosztályt is várnak; aki anyuka nélkül részt tud venni, az jöhet bátran. A legkisebbek háromévesek, de a tizenhárom-négy éveseket sem küldik haza, hiszen őket is hasznossá tudják tenni a csoportban. Idén húsz és huszonhat között mozgott a gyerekek létszáma.

– Látom itt a már elkészült szép munkákat, nem is gondolná az ember, hogy ilyen pici gyerekek készítették őket. Mik voltak az idei feladatok?

– Előző nap mécsestartót készítettünk gipszből, valamint üveget is festettünk. Igaz, nem üvegfestékkel, mert zárt helyiségben veszélyes lenne, de ettől függetlenül örömmel csinálták, nagyon aktívan és kreatívan! Ma pedig feldarabolt, színes szívószálból fognak karkötőt készíteni. Ezután pedig dekupázs domborműveket fognak kifesteni. Holnap újra üvegfestés következik, ahol virágokat, egyéb alakzatokat festenek a palackokra, melyekből a végére mécsestartó lesz – árulta el Teréz.

Az elmúlt év is igen aktívan telt a Gyermekbarátok Egyesületénél, karácsonykor képeslapot készítettek a gyerekekkel, előtte volt a Mikulás-futás, augusztus végén a Dinnyedömping. Teréz lelkesen mesélt a nyári táborukról is, ami különösen jól sikerült, nagy volt az érdeklődés, és a támogatóknak köszönhetően sok gyereket tudtak a programok mellett napi három étkezésben is részesíteni. Hagyományosan gyalogtúrákat is szerveztek. Húsvétkor volt Nyuszifutás, ami szintén elmaradhatatlan minden évben…

Közös játék bemelegítésként (Szögi Csaba felvétele)

Közös játék bemelegítésként (Szögi Csaba felvétele)

Az egyesület alapvető célkitűzéseiről megtudtuk: a lényeg, hogy a legfiatalabbakat kicsit elcsábítsák a számítógép elől és kimozdítsák a négy fal közül. Fontos még, hogy ráébresszék őket, milyen pompás dolog társaságban játszani, barátkozni, tehát testközelből kommunikálni. A kreativitást és fantáziát igénylő játékok mellett és ezekkel egy időben hagyományokat is megismertetnek velük, de nevelik is őket, nem utolsósorban toleranciára, tisztességre, becsületre.

Az egyesület idei első félévi terveiről Pejin Teréz elnököt kérdeztük meg, aki elmondta: az előző évhez hasonlóan idén is, holnap megszervezik a felsőhegyi gyalogtúrát, februárra farsangolást terveznek, márciusban lesz tavaszi játszóház és talán egy kirándulás is. Húsvétkor jön majd a népszerű tavaszköszöntő Nyuszifutás, májusban csatlakoznak a Múzeumok Éjszakájához, amely idén különösen izgalmasnak ígérkezik a város 800. jubileuma okán, a drámacsoportjukkal pedig ellátogatnak majd Bácsfeketehegyre a diákszínjátszó találkozóra. Júniusban részt vesznek a Mosolytenger Gyermekfesztiválon, a nyár pedig általában a kölcsönös látogatások jegyében telik más hasonló egyesületekkel. Emellett a Balatonra is ellátogatnak, ahová a sikeres pályázatoknak köszönhetően tavaly már húsz gyereket tudtak elvinni a tavalyelőtti tízhez képest. És persze nyáron lesz a hagyományos táboruk is.