2024. március 29., péntek

Választási bemelegítés

Még nem tudni, hogy mikor és milyen szinten tartanak választásokat, a pártok azonban már tudják, hogy kivel tudnának együttműködni

Ma tartják meg a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt vezetőségének találkozóját. Az egyeztetésre, amelyet az SZSZP kezdeményezett még tavaly december második felében, az SZHP központi irodájában kerül sor. Mint azt a találkozó kezdeményezését követően Ivica Dačić szocialista pártelnök, aktuális külügyminiszter kifejtette: Szerbia, a polgárok és az ország stabilitásának érdekében kell egyeztetniük a két párt jövőbeni együttműködéséről.

NEM PÁLYÁZIK VUČIĆ POSZTJÁRA

Bár egyelőre nem tudni, hogy az idén megtartandó – nem hivatalos értesülések szerint áprilisban – tartományi parlamenti és helyhatósági választásokkal egy időben az előrehozott köztársasági parlamenti választásokat is megejtik-e, Đorđe Miličević, az SZSZP köztársasági parlamenti frakcióvezetője fontosnak tartotta leszögezni, hogy a találkozónak semmi köze az esetleges rendkívüli választásokhoz.

Dačić egyértelműen fogalmazott. Azért kezdeményezte a találkozót, hogy pártjaink jövőbeni együttműködéséről beszélgethessünk. Reméljük, hogy folytatni tudjuk az eddig sikeres együttműködést. Mindennek semmi köze a választásokhoz, vagy az esetleges választási koalíciókhoz. Utóbbi kérdésről azt követően egyeztet pártunk, hogy kiírják a választásokat – magyarázta Miličević.

Egy nappal a találkozót megelőzően Dačić tegnap azt is kifejtette, hogy nem pályázik Aleksandar Vučić miniszterelnök tisztségére, illetve nem kívánja megdönteni. Az SZSZP elnöke nem ért egyet az SZHP vezető tisztségviselőivel, hogy a tartományi parlamenti és a helyhatósági választásokkal egy időben rendkívüli köztársasági választásokat is tartani kellene, mert meglátása szerint egyik ország számára sem jó, ha idő előtt megszakítják a kormányzási ciklust. Persze a végső döntést Vučić és az SZHP vezetősége hozza meg, fűzte hozzá.

Minden állam számára az a jó, ha a választási ciklusok rendszeresek. Semmi szükség a választásokra, Szerbia fontos feladatok elvégzésével késne azok megtartása miatt. Vučić miniszterelnökkel jók a viszonyaink. A szocialisták és a haladók közötti perpatvarban nem kívánok részt venni. Branko Ružić is csak akkor téma közöttem és Vučić között, amikor incidens történik. A feszültségeket meg kell próbálni elkerülni. Sokan örülnének, ha az SZSZP elpártolna az SZHP mellől, mert akkor úgy állíthatnák be a dolgot, mintha Vučić hatalmára törnénk. Nekem semmi okom megdönteni Vučićot, tegye meg ezt az, akinek ez a célja – magyarázta Dačić.

A LEGKEVÉSBÉ ROSSZ PARTNER

Közben az SZHP vezető tisztségviselői kitartanak abbéli véleményük mellett, hogy idén rendkívüli köztársasági választásokat kell tartani az országban. Mint azt Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke kifejtette: néhány hónappal ezelőtt a párt elnökségének ülésén a rendkívüli választások kiírása mellett szavazott, ugyanezt tenné most is. Elmondása szerint hamarosan arról is egyeztetnek, hogy kivel, mely pártokkal állítanak listát tartományi és önkormányzati szinten.

Az SZSZP-hez kapcsolódóan közölte: az SZHP és a személye ellen intézett támadások ellenére is megfelelőnek értékeli a két párt együttműködését.

Persze az is igaz, hogy a konkurencia nagyon rossz. Vajon a szerbiai politikai színtér mely pártjával osztozhatnánk az ország vezetése jelentette felelősségen – legalább részben? Esetleg Pajtić demokratáival vagy a tőlük elszakadt pártokkal? Vagy Šešeljjel, aki úgy politizál, mintha egy valóságshow résztvevője lenne? Netalántán a Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt köré tömörülő nacionalista blokkal, amelyre már csak gyerekeink miatt is sokkal jobban oda kellene figyelnünk a jövőben? Pillanatnyilag az SZSZP a legkevésbé rossz partner – taglalta Mihajlović.

Azzal kapcsolatban, hogy idén esetleg előrehozott elnökválasztásokat is tartani kellene-e, az SZHP alelnöke leszögezte, hogy ez a döntés egyedül Tomislav Nikolić államfőtől függ. Ahhoz, hogy az elnökválasztásokat is ki lehessen írni, Nikolićnak le kellene mondania mandátumáról, amely 2017-ben jár le, magyarázta Mihajlović, mondván: hiszi, hogy ezzel a témával kapcsolatban Nikolić azt is szem előtt tartja, hogy hogyan jártak elődjei, akik a választások kiírásának érdekében mandátumuk lejártát megelőzően lemondtak.

Az SZHP alelnöke egyelőre nem tudott válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy pártja kit támogat a következő elnökválasztáson. Abban azonban biztos, hogy tekintettel Vučić töretlen népszerűségére, annak lesz esélye megnyerni a választásokat, akit Vučić és az SZHP támogat.

Az ellenzék is szervezkedik

A Zoran Živkovićvezette Új Párt támogatja a Demokrata Párt kezdeményezését, hogy az európai irányultságú pártok közösen készüljenek a választásokra, illetve közösen állítsanak listát. Az ÚP ahhoz ragaszkodik, hogy az együttműködés megkezdését megelőzően a felek aláírásukkal garantálják, semmilyen formában nem fognak együttműködni az SZHP-vel. Aki ezt aláírja, azzal el lehet kezdeni a tárgyalást az együttműködésről, szögezte le Živković.

Bojan Pajtić, a DP elnöke a napokban jelentette be, hogy pártja a hónap végégig készíti el együttműködési ajánlatát, amelyet kizárólag az európai irányultságú pártoknak kínálnak fel. Pajtić már akkor közölte, hogy az együttműködés csakis akkor lehetséges, ha az érdekeltek aláírásukkal garantálják, a választásokat követően nem lépnek koalícióra az SZHP-vel.