2024. március 28., csütörtök

Fiatalok és a politika

Évértékelő a zentai VMSZ-székházban

Tegnap évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a VMSZ zentai székházában. Máté Mónika, a VMSZ Ifjúsági Fóruma zentai és adai körzeti szervezetének elnöke három programot emelt ki az idei évből.

Máté Mónika és Sztantity Szebasztián a sajtóértekezleten (Gergely Árpád felvétele)

Máté Mónika és Sztantity Szebasztián a sajtóértekezleten (Gergely Árpád felvétele)

Októberben szervezték meg a rajzpályázatukat az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolások számára, amelynek témája a környezetvédelem volt, s közel száz munka érkezett be. A legsikeresebb rendezvényük a jótékonysági bál volt, amelynek bevételéből a zentai kórház gyermekosztályának vásároltak három hűtőszekrényt. Harmadikként kiemelte a Vasárnapi filmdélután című programjukat, amelyre minden második vasárnap kerül sor, és a megnézendő filmet az érdeklődők internetes szavazás útján választják ki. Hónapok óta tart a pillepalackgyűjtő akciójuk is, amelynek bevételét szintén jótékonysági célra fordítják.

A jövőbeli céljaikról is beszélt Mónika. Zenta jövőre ünnepli 800 éves évfordulóját, ehhez kapcsolódik áprilisban a Népkert felújítására és tisztítására szolgáló munkaakció. Májusban történelmi versenyt szerveznek Zenta témájában középiskolások számára, ebbe szeretnék bevonni a testvérvárosok fiataljait is. Az év folyamán generációs témákat érintő kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek fiatalok számára. Októberben ismét lesz rajzpályázat, decemberben pedig jótékonysági bál.

Sztantity Szebasztián, a VMSZ zentai Ifjúsági Fórumának elnöke a fiatalok és a politika kapcsolatáról beszélt, valamint arról, mit tesz a VMSZ a fiatalok problémáinak orvoslásában. Szerinte az egyik alapvető gond, hogy a fiatal generáció apolitikus, ami a negatív tapasztalatok miatt részint érthető, de a politika valójában olyan, amilyenné mi, emberek tesszük, és a saját pozitív példájukkal és programjaikon keresztül szeretnék megmutatni a fiataloknak, hogy a politikának létezik egy kedvesebb arca is. A másik jelentős problémaként az elvándorlást említette, amelynek egyik oka a továbbtanulás, a másik a jobb életszínvonal keresése. Sztantity tiltakozott azon állítások ellen, amelyek szerint a VMSZ „ketrecbe szeretné zárni” a vajdasági fiatalokat az itthon maradásra serkentő politikájával. Ellenérvként azt hozta föl, hogy a párt nagy munkát fektetett a kettős állampolgárság megszerzésébe, ami pedig megkönnyíti a külföldi munkavállalást. Intézkedéseik kizárólag azt a célt szolgálják, hogy itthon jobb életkörülményeket teremtsenek azon fiatalok számára, akik maradni szeretnének.

Megosztott még néhány információt a VMSZ terület- és gazdaságfejlesztési programjának azon részéről, amely a fiatalokat is érinti. Kis összegű (ötezer és húszezer euró közötti), vissza nem térítendő támogatásokról van szó fiatal és kezdő kisvállalkozók részére, ami alternatívát jelenthet mindazok számára, akik tőkeszerzés céljából vándorolnának Nyugatra.