2024. április 26., péntek
Tárlatvezetés öt percben

Lámpás az Alkotóházban

Fődi Éva alkotása (Gergely Árpád felvétele)

Fődi Éva alkotása (Gergely Árpád felvétele)

A Zentai Alkotóházban jelenleg is megtekinthető Lámpás című kiállítás anyaga a 2015-ös év zentai képzőművészeti alkotóműhelyeinek termése. Júliusban volt az egyik, novemberben a másik. A megnyitó remek hangulatban telt, számos érdeklődőt vonzva, ugyanez volt jellemző az egész napos kísérőrendezvényre is. A kiállításnak hagyománya van, ezzel együtt visszatérő közönsége is.

Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője elárulta, az idei tárlat nemzetközi, hiszen voltak vendégeik Szlovákiából is, Bott Mária és Kovács Éva, akik grafikával és olajjal szerepelnek. Szabadkáról Molnár Imre hidegtűvel készült, Szalma Viktória pedig két akrilfestménnyel. Újvidékről Fődi Éva az ő sajátos technikájával, a kollázs és a festmény ötvözésével vesz részt a kiállításon, Kiss Butterer Márta pedig grafikával és akvarellel. Argyelán Zita és Újházi Adrienn egyetemisták is szerepelnek. Ott van még Bicskei Anikó, Una Kosić, Zentáról Dunja Branovački és Mezei Erzsébet, valamint Csikós Tibor Kanizsáról. A téma nem volt kötött, mert a szervezők úgy vélik, éppen az alkotói szabadság az, amit minél inkább szeretnének hangsúlyozni.

– A műhelyünkben olyan embereket szeretnénk együtt látni, akik jól is érzik magukat egymás társaságában, emellett egymás művészi kifejezésére serkentőleg hatnak. Nagyon fontos a barátság, mindig ügyelek arra, hogy az emberek, akik itt vannak, szeressék egymást, tiszteljék a másik művészi hitvallását, ismerjék a világlátását. Ezek a fő összekötői a társaságnak. Olyan habitusú művészek jönnek itt össze, akik együtt tudnak gondolkodni, egyformán vélekednek a művészetről és egyáltalán a bennünket körülvevő világról – mondta Mezei Erzsébet, majd hozzátette: – Szeretnénk mostantól az alkotóműhelyünket grafikai műhellyé átalakítani, mivel nincs róla tudomásom, hogy a Vajdaságban létezne kifejezetten grafikai alkotótelep. Úgy képzeltem el, hogy minden évben egy olyan grafikus lenne a műhely vendége, aki a grafika valamely területén kitűnik, és szívesen megosztaná a többiekkel a tudását. Tehát a grafikán belül egy-egy technikát kiemelve szeretnénk a jövőben megszervezni a táborainkat.

A kiállítás anyaga február elejéig tekinthető meg.

(Az írás Üveggolyó mellékletünkben jelent meg.)