2024. április 25., csütörtök

Egymillión túl az Európába érkezett migránsok száma

Elérte az egymilliót az idén Európába érkezett migránsok és menedékkérők száma – közölte tegnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A nemzetközi szervezetek adataiból az is kiderül, hogy az év folyamán 3700-an vesztek oda, vagy tűntek el útközben.

Egy, az Iraki Szindzsárból elmenekült, elkeseredett jazidi család, amely Törökországon át gumicsónakkal érkezett frissen Leszbosz szigetére (Beta/AP)

Egy, az Iraki Szindzsárból elmenekült, elkeseredett jazidi család, amely Törökországon át gumicsónakkal érkezett frissen Leszbosz szigetére (Beta/AP)

Az érkezők mintegy fele a szíriai konfliktus miatt kényszerült elhagyni hazáját. A migránsok ötöde afgán, hét százaléka pedig iraki. A friss adatok szerint december 21-éig Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Spanyolországba, Máltára és Ciprusra 1.005.504 határátlépő érkezett, többségük, 816.752 a tengeren át hánykolódva ért partot Görögországban.

Az IOM vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migráció elkerülhetetlen, szükséges és kívánatos folyamat. „De nem elég számon tartanunk az érkezőket, vagy a csaknem négyezer áldozatot. Cselekednünk is kell. A migrációnak törvényesnek és biztonságosnak kell lennie a migránsok számára, és azon országok számára is, amelyek új hazájuk lesznek” – húzta alá William Lacy.

Az UNHCR arra számít, hogy jövőre sem mérséklődik a migráció üteme. Az IOM szóvivője viszont figyelmeztetett: nem lehet megjósolni a folyamat alakulását, nem tudni, hogyan alakul a szíriai konfliktus, illetve a tervezett európai határvédelem. „Arra sem számítottunk, hogy az idén ennyien érkeznek. Csak remélni tudjuk, hogy mindannyiukkal méltósággal bánnak” – mondta Joel Millman.

Az UNHCR a múlt héten tette közzé féléves jelentését, amely szerint az idén világszerte átlépi a hatvanmilliót a földönfutóvá vált emberek száma. „Nem értem, miért hajtogatják egyesek, hogy ez európai probléma. Ez globális probléma” – húzta alá Michael Moller, az UNHCR genfi irodájának igazgatója. Antonio Guterres, az UNHCR vezetője a mellett foglalt állást, hogy a több százezer menekültet szét kell osztani az európai országok között.

@k = Ismét migránsok fulladtak a tengerbe a török partoknál

Újabb tizenegy ember, köztük három gyerek fulladt az Égei-tengerbe a török partok közelében. A migránsok a Törökország dél-nyugati részén fekvő Kusadasiból indultak az átellenben lévő Számosz görög szigetre. A török parti őrség hét embert mentett ki.

Szombatra virradóra 18-an vesztették életüket, amikor felborult a hajójuk az Égei-tengeren. Abban a szerencsétlenségben is több gyerek halt meg. Ők Kalümnosz szigete felé tartottak.

@k = Németországban „rakkai útlevéllel” érkezettek után nyomoznak

Németországban nyoma veszett nagyjából egy tucat embernek, akik szíriai menedékkérőnek adták ki magukat, és az Iszlám Állam (IÁ) által hamisított útlevéllel érkeztek, éppen úgy, mint a novemberi párizsi terrortámadások két elkövetője – számolt be tegnap a Bild.

A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt állítja, egy külföldi titkosszolgálat nemrégiben elküldte a német és az osztrák hatóságoknak több száz úgynevezett „igazi hamis” szíriai útlevél számát. Az elnevezés onnan ered, hogy az IÁ a még 2013-ban elfoglalt szíriai Rakkában eredeti, de kitöltetlen útleveleket zsákmányolt, amelyeket hamis személyazonosító adatokkal töltöttek ki, a dokumentumok így egyszerre eredetiek és hamisak. Érvénytelenek is, hiszen a szíriai hatóságok nem vették nyilvántartásba őket kiadott útlevélként, ezt azonban nem veszi észre senki Európában, mert a Bassár el-Aszad szíriai elnök fennhatósága alatt dolgozó hatóságok nem működnek együtt az európai partnerekkel, ezért nem lehet ellenőrizni az adatokat.

A Bild szerint ilyen – rakkai útlevélnek is nevezett – okmányt találtak a novemberi párizsi terrortámadások két résztvevőjénél, a Stade de France stadionnál végrehajtott robbantás elkövetőjének holttesténél és még egy merénylőnél. Ausztriában két rakkai útlevelet találtak, a tulajdonosaikat Salzburgban őrizetbe vették. Nem tudni, hogy kapcsolatban állnak-e az IÁ-val.

Németországban nagyjából egy tucat menedékkérőnél találtak ilyen útlevelet. Valamennyivel még a november 13-ai párizsi merényletsorozat előtt jelentkeztek be a hatóságoknál. Az okmányokról van szkennelt másolat a hatóságoknál, köztük a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF), tulajdonosaik azonban ismeretlen helyen tartózkodnak. Ráadásul egyik illetőtől sem vettek ujjlenyomatot.

@k = Még kétezer migráns érkezett Pireuszba

Két komphajó fedélzetén nagyjából 2000 menedékkérő érkezett tegnap Pireuszba. A korábban Törökországból Leszboszra és Híoszra átkelt migránsokat, komphajókkal szállították a görög főváros kikötőjébe. Előző nap ugyanide négyezren érkeztek, és a menekültek saját nyilatkozataik szerint többségükben folytatni szeretnék útjukat Nyugat-Európa felé.