2024. március 29., péntek

Majd az állam fizet!

Avagy mit is vállal át a kormány a Srbijagas helyett?

A Srbijagas földgázforgalmazó közvállalat már évek óta veszteséggel zárja a költségvetését, mindezek ellenére az államvezetés folyamatosan védelme alá veszi a vállalatot. A köztársasági képviselőházba került törvénymódosítási indítvány értelmében az állam átvállalná a közvállalat adósságait mintegy 210 millió euró értékében. Ebből 190 millió eurós tartozását államadósságként kezelné. A garanciák között szerepel még egy 20 millió eurós összeg is, amelyet a cég déli gázvezetékeinek karbantartására különítettek el.

A Gazprom irányába felhalmozott kölcsön törlesztése egy tavalyról visszamaradt terv továbbfejlesztése, amelyet ha az idén tiszteletben tartottak volna, akkor Szerbiának 2016-ban „mindössze” 24 millió dollárt kellene visszafizetnie.
Tavaly a miniszterelnök azt ígérte, hogy a szóban forgó adósságot három részletben törlesztik. Az volt a terv, hogy a 224 millió dolláros tartozásból 100 milliót 2014 végéig visszafizetnek, az idén még 100 milliót, jövőre pedig „csak” 24 millió maradt volna.

Tulajdonképpen a Srbijagasnak a Gazprom és a Szerbiai Kőolajipari Vállalat irányába felhalmozott adósságaiért vállalna felelősséget az állam.

– A 2011 és 2013 között igénybe vett gáztartalékokról van szó, amelyet a Szerbiai Kőolajipari Vállalat folyósított a Srbijagasnak, de a rendezetlen gazdasági viszonyok miatt a közvállalat képtelen volt azt törleszteni, mert a gazdaság is jutányos, szociális áron használta a földgázt. A tartozást emiatt írjuk át az állam számlájára – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Aleksandar Vučić kormányfő.

A javaslat értelmében az adósság egyötödét még az év végéig kifizeti az kormány, a maradék részleteket pedig 2019-ig törleszti.

A másik módosítási indítvány szerint a Srbijagas által felvett, Societe General Bank nyújtotta 20 milliós kölcsönnek a visszafizetését is szavatolná az állam, amelyet az Aleksandrovac, Brus, Kopaonik, Raška, Novi Pazar és Tutin települések között húzódó földgázvezeték kiépítésére vettek fel.
Ez tulajdonképpen olyan nagyberuházás, amely az ország déli részének gázellátását és egyben az energiaforrás országos szintű, kiegyensúlyozott ellátását is szavatolná. A projektum teljes értéke egyébként 65 millió euró. Az állam erre jövőre 20 milliót fog kiadni, a kölcsön öt évre szól, és minden három hónapban kell törleszteni.