2024. április 24., szerda

Felkerült a talpazatra a Szentháromság-szobor Szabadka főterén

A szabadkai Városháza mellett tegnap ez a kép fogadta a járókelőket (Diósi Árpád felvétele)

A szabadkai Városháza mellett tegnap ez a kép fogadta a járókelőket (Diósi Árpád felvétele)

Pénteken délelőtt felkerült a városházával szemben felállított talpazatra a Szentháromság-, valamint a Szűz Mária-szobor. Mint ismeretes, ez volt Szabadka első köztéri szobra. A bontás munkálatait, a talapzat és a szobrok restaurálását, valamint rekonstrukcióját Biacsi Karolina Podmaniczky-díjas kőszobrász-restaurátor vezetésével végzik.

A szoborkompozíció 1964-es áthelyezése után, 1966-ban a Ljubljanai Műemlékvédelmi Intézet szakmai vezetésével elkészült szobrok – Szentháromság-szobor és a Szeplőtelen Szűz Mária-szobor – kerültek fel a talpazatra. Hátra maradt még Szent Máté evangelista és két angyal szobrának rekonstrukciója, amelyek várhatóan a tavaszra készülnek el. Az eredeti szobrokat rekonstruáljuk, így Szent Máté kezében újból szigony, míg az angyalok kezében apostoli kettős kereszt lesz látható – mondta Biacsi Karolina lapunknak, majd hozzátette, hogy a jelenleg felhelyezett két cementszobor nem került rekonstruálásra.

A restaurátor megjegyezte, hogy a szobor még néhány napig – amíg el nem végzik a munkálatokat – látható csak, ezt követően a következő három szobor felhelyezéséig le lesz takarva.