2024. április 19., péntek

Agyunkra mehet a telefonálás

Afrikában és a Közel-Keleten akár ötven százalékkal is növekedhet az okostelefon-eladás az idén a múlt évhez képest. Az értékesítési rekord ebben a két hatalmas térségben így jócskán túlszárnyalhatja a várható nemzetközi átlagot.

A szakmában mérvadó amerikai IDC távközlési, informatikai és piackutató intézet ugyanis arra számít, hogy az okostelefonok világpiaci értékesítése az elmúlt évek erőteljes emelkedése után 2015-ben már nem éri el a tíz százalékot sem. Ha ez bekövetkezik, először történhet meg, hogy a százalékos növekedés egyszámjegyűre zsugorodik. Márpedig az IDC szerint ebben az évben legfeljebb 1,43 milliárd okostelefont adnak el a világon, vagyis „csak” 9,8 százalékkal többet, mint tavaly.

A következő éveket még borúlátóbban ítéli meg az intézmény. Arra számít, hogy a vásárlói kedv tovább csökken, s emiatt az értékesítések növekedésének átlagos üteme egészen 2019-ig legfeljebb 7,4 százalék lesz.

Ennél sokkal riasztóbb adatok is megjelentek a napokban. Sőt, olyanok is, amelyekre sok ember eddig még csak nem is gondolt. Ezekből az derül ki, hogy öt éven belül a szemétbe kerülnek a ma ismeretes okosmobilok, korszakuk pedig végképp leáldozik.

Egy átfogó és negyven országra kiterjedt svéd felmérésből a kutatók nemrég állítólag már megállapították, hogy mi okozhatja a közkedvelt telefonok vesztét. Elsősorban az a körülmény, illetve tény, hogy a készüléket többnyire kézben kell tartani, ami sokszor nem praktikus, hanem inkább kényelmetlen.

Egyre több szakértő osztja a véleményt, hogy a jelenleg még népszerű szerkentyűket más eszközök válthatják fel. Ilyennek gondolják a mind nagyobb teret hódító okosórákat és hasonló kütyüket, amelyek egyike-másika szinte teljesen ismeretlen a fogyasztók többsége előtt.

Az is lehet, hogy egy teljesen új, forradalmi technológia váltja fel a jelenlegi megoldásokat. A merészebb elképzelés szerint valószínűleg már a közeli jövőben mesterséges intelligenciával rendelkező segítőkkel kommunikálunk. A segítő – így a mobiltelefonálásra szánt – eszközöket pedig a gondolatainkkal vezéreljük, irányítjuk.

Bár mindez hajmeresztőnek tűnik, már nem tartozik a tudományos fantasztikum kategóriájába. Agykutatók, matematikusok, számítógépes szakemberek és mérnökök egy csoportja ugyanis a közelmúltban már végzett olyan kísérleteket, amelyeknek két résztvevője kurzort mozgatott egy komputer képernyőjén, gondolatai segítségével.

Az egyesült-államokbeli Cornell Egyetem, az IBM informatikai, továbbá a Xerox üzleti és dokumentumkezelési szolgáltatásokat nyújtó amerikai cégek pedig (jó ideje) agyhullámokkal közvetlenül irányítható mobilos alkalmazások kifejlesztésén munkálkodnak. Ha ez sikerül, a felhasználóknak kézbe sem kell venniük az új követelményekhez szabott telefont, mert koncentrálással (agyhullámokkal, illetve a központi idegrendszer segítségével) kezdeményezhetnek és fogadhatnak hívást vagy küldhetnek üzenetet.