2024. március 28., csütörtök

Új osztrák beruházások érkezhetnek Szerbiába

Az osztrák vállalkozók 2014-hez viszonyítva idén sokkal elégedettebbek voltak a szerbiai feltételekkel, derül ki Ausztria belgrádi nagykövetségének a felméréséből. A pozitív példáknak és értékelésnek köszönhetően állítólag több vállalkozás is jelezte már, hogy 2016-ban Szerbiába költöztetné termelési részlegét.

Akármennyire is elégedettek az értékelésük szerint javuló szerbiai feltételekkel, a megkérdezett vállalkozók a problémákról is szót ejtettek. Úgy vélik, hogy a gazdasági helyzet az országban továbbra is összetett és problémás. A legtöbbjük azonban hiszi, hogy a következő évben még az eddigieknél is érezhetőbben jobb irányba indul el a fejlődés Szerbiában. A változtatásra váró dolgok listáján első helyen a bürokrácia, második helyen az adóelőírások átláthatatlansága áll.

Dr. Erika Teoman-Brenner, a nagykövetség kereskedelmi tanácsadója elmondta, hogy a felmérésben megkérdezett vállalkozók nagyjából 10 ezer embert foglalkoztatnak Szerbiában.

– Ausztria továbbra is a legjelentősebb beruházó Szerbiában. A két ország közötti kereskedelem pozitívan alakul. A Szerbiából Ausztriába való kivitel az eddigiekhez képest dinamikusabbá vált és idén mintegy 12 százalékos növekedés volt jellemző. Az Ausztriából Szerbiába való behozatal 11 százalékkal növekedett. Idén nem sok új beruházó érkezett Ausztriából Szerbiába, de ez egyedül az Európában jellemző gazdasági légkörrel magyarázható. Ugyanakkor a következő év vonatkozásában már több osztrák vállalat is jelezte, hogy szerbiai beruházásban érdekelt. Értékelésem szerint az lenne a legfontosabb, hogy Szerbiában minél több egészséges kis- és középvállalkozás jöjjön létre. A nagyvállalatok is fontosak, ugyanakkor a nemzetközi piacon is konkurens kis- és középvállalkozások hálózata még ezeknél is jelentősebb mozgatóerőt jelképeznek – magyarázta Teoman-Brenner.