2024. április 20., szombat

A szórványban is él a magyar kultúra

Nagykikinda, Magyarcsernye és Bégaszentgyörgy magyar művelődési egyesületeinek képviselői találkoztak Kisoroszon
(fotó: Gergely József)

(fotó: Gergely József)

Szórványban működő civil szervezetek találkoztak pénteken este Kisoroszon a Tájházban. A kisoroszi észak-bánáti szórványközponthoz tartozó községek, Nagykikinda, Magyarcsernye és Bégaszentgyörgy magyar művelődési civil szervezeteinek képviselői megvitatták a további működésükhöz szükséges legsürgősebb tennivalókat, a pályázási lehetőségeket, amelyek nélkül nemhogy fejlődni nem tudnak, hanem egyes szervezetek alaptevékenysége is veszélybe kerülhet.

A találkozón jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, valamint Raffai Telecski Ágnes, a VMMSZ ügyvezetője és Varga Tamás, a Vajdaság Magyar Művelődési Intézet munkatársa is, akiket a vendéglátók nevében Talpai Sándor üdvözölt:

– A szórványközpontunk jogi, könyvelői és pályázatírási segítséget nyújt a három község magyar civil szervezeteinek, de különösen a pályázás terén még gyerekcipőben járunk. Az MNT felismerte, hogy támogatni kell a szórványban tevékenykedő egyesületeket. Egy főállású pályázatírónk van, de ez nem elegendő három községre. A lobbizás, a pénzszerzés terén lemaradunk, egyesületeink a meglévő lehetőséget sem tudják kihasználni.

A civil szervezetek készítsék el éves programjaikat, ezeket azután egyeztetjük egy közös programfüzetben, hogy elkerüljük az átfedéseket, el tudjunk menni egymás rendezvényeire, mert kevesen vagyunk. Az elvándorlás nemcsak a kis létszámú osztályok megmaradását veszélyezteti, hanem a művelődési egyesületeink fennmaradását is – mondta Talpai Sándor.

– A fogyatkozás jelentős, de a Dél-Bánátot járva azt tapasztaltuk, hogy mindenütt tevékeny munka folyik – emelte ki Dudás Károly, majd hozzátette: – Minden szórványban tevékenykedő egyesületet támogatunk, a vezetőikkel megvitatjuk, miben tud a VMMSZ segíteni. Tagszervezeteink elvárásai nagyok, szinte napi szinten igénylik a segítséget. Nincs olyan szórványban működő magyar művelődési egyesület, amelyet ne támogatnánk. Minden szervezetet kérek, adja át műsortervét, fogalmazza meg elvárásait, hogy lássuk, miben tudunk segíteni. De én is segítséget kérek a jövő évi ünnepi játékok összeállításához, a művelődési egyesületek jó produkcióit szeretnénk előnyben részesíteni a programban, amelyet azután Vajdaság-szerte bemutatunk.

Versecen több művelődési egyesület a környező településekről összehozott egy közös néptánccsoportot. Tavaly Szajánban sikeres amatőr színjátszó találkozó volt, jó kis csapat jött össze, de idén már széthullott a társaság, sokan külföldre távoztak. A társaság egyik tagja vállalta a rendezést, és kisebb létszámmal, de újra összeállt egy csapat. Kisoroszon is ehhez hasonló problémával küzdenek, vajdasági szintű társulatuk volt a megboldogult Berta Ferenc vezetésével, de szétszéledt a gárda. A Testvériség-Egység Művelődési Egyesületből önálló magyar művelődési egyesületet szerettek volna létrehozni, de ellenállásba ütköztek. Ennek ellenére, közös erővel, a VMMI munkatársa támogatásával összeállt a drámai csoport, de anyagi támogatásra van szükségük, hogy tovább tudjanak lépni. Az előadások megszervezése, a díszlet, a rendezés mind pénzbe kerül. Ebben várják a Magyar Művelődési Szövetség hathatósabb támogatását.

A tamásfalvi Szarka Edit elmondta, hogy nekik van csoportjuk, de semmi pénzük nincs, se rendezőre, sem egyéb kiadásokra, mégis viszi őket a lelkesedés, az amatőrizmus szellemében, a saját kedvükre játszanak vígjátékokat, amellyel a szemléken is megjelennek.

Amint Hajnal Jenő is kiemelte, valóban nagyon sok helyen elkelne a támogatás, nagyobb beruházásokra is szükség lenne, de az egyesületeknek mindenképpen meg kell határozniuk, meg kell fogalmazniuk elvárásaikat, hogy az adott közösségben például az elkövetkező négy évben mire lenne legsürgősebben szükség, például fellépőruhára, népviseletre, a művelődési ház rendbehozatalára stb. Vannak olyan egyesületek, amelyeknek még állandó székhelye sincs, például a tóbai színház már nagyon megérett a rendbehozatalra. Minden községben le kell ülni a községi vezetőséggel, hogy az miben tud segíteni az adott egyesületnek, mit lehet helyi szinten megoldani és mit pályázatok útján, külső támogatással.

Mint elhangzott, Raffai Telecski Ágnes és Varga Tamás évente minden művelődési egyesülethez három-három alkalommal el tud látogatni, szakmailag segíteni tudják a csoportok felkészülését.

A Bethlen Gábor Alap várhatóan növelni fogja a támogatás nagyságát, de a helyi összefogást, az amatőrök közismert lelkesedését nem pótolhatja semmilyen pályázat, a pályázati támogatásnak akkor van hatása, ha már összeállt egy lelkes csapat, és segítséget kérnek, a felszerelés, a rendezői munka vagy egyéb jelentkező igény terén, hogy elérjék céljukat.