2024. április 20., szombat

Állami tulajdonban marad a Telekom

A legjobb ajánlatot benyújtó érdeklődő nem ajánlott elég pénzt

Hosszas mérlegelést követően a szerb kormány végül úgy döntött, mégsem adja el a Szerbiai Telekomot. Aleksandar Vučić kormányfő elmondása szerint a felkínált vételár túlságosan alacsony volt, annyiért nem adhatták el Szerbia egyik legértékesebb vállalatát.

A kormány jó üzletet szeretett volna kötni a polgárok nevében, ez azonban nem sikerült, magyarázta a miniszterelnök, mondván, hogy a vállalatban a jövőben mindent át kell alakítani.

Vučić nem kívánta elárulni, hogy a Telekom részvényeinek 58 százalékáért melyik külföldi vállalat ajánlotta a legjobb árat. Annyit tudni, hogy egy egyesült államokbeli befektetési alapról van szó. A versenypályázatra hat ajánlat érkezett.

A részvények 58,11 százalékával a szerb állam a Telekom legnagyobb részvényese, a részvények húsz százaléka a cég tulajdonában van, 14,95 százalékkal a polgárok rendelkeznek, 6,94 százalék pedig a Telekom jelenlegi és egykori dolgozóinak a tulajdonában van.

A négy évvel ezelőtti becslések szerint a Telekom 2,2 milliárd eurót ért, az akkori kormány a vállalat 51 százalékos részvénycsomagjáért minimum 1,4 milliárd eurót kért, az egyetlen ajánlattevő, az osztrák Telekom, viszont 1,1 milliárd eurót kínált, ezért a kormány elutasította az ajánlatot.

Miša Brkić elemző, gazdasági újságíró lapunknak nyilatkozva korábban kifejtette: az államnak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy eladja a Telekomot.

– Tudom, sokan igyekeznek bebizonyítani, hogy ez nem lenne bölcs lépés, mert szerintük a Telekom stratégiailag fontos az ország számára. Én nem értek egyet ezekkel a meglátásokkal – értékelte akkor Brkić, majd arról beszélt, hogy mire lenne ésszerű költeni a Telekomért kapott pénzt :”Az mindenféleképpen ésszerű lenne, ha a kormány a kedvezőtlen feltételek mellett jóváhagyott hitelek egy részét törlesztené a pénzből, másik részét pedig komoly infrastrukturális projektumokra fordítaná.”