2024. április 23., kedd
DESIRÉ 2015

Uralkodás és szexualitás

Az Állatfarm és a Parallel című előadásokat tekinthették meg a nézők szerdán

A Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljának keretében a szerdai első előadásra a Jadran színpadon került sor. A nézők ezúttal a rijekai Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház horvát nyelvű produkcióját tekinthették meg, George Orwell Állatfarmját Urbán András rendezte. Az előadás George Orwell azonos című kultikus regénye nyomán készült. Az állatok átveszik a hatalmat, és egy új értékrenden alapuló társadalmat hoznak létre. Nemes eszme nyomán indulnak, miszerint maguk irányítják majd a farmot, a gyakorlatban pedig mindez kemény diktatúrába csap át. A regényt Orwell a második világháború idején írta, 1945. augusztus 17-én jelent meg, valódi népszerűségre pedig az ötvenes évek végén tett szert. Az Állatfarm a sztálini rendszert idézi fel, a regény eseményei és szereplői mind a Szovjetunió történelmére utalnak. Az előadás egyszerre játszódik a szocializmus idején – akárcsak Orwell műve –, de jelenkorunkban is. A provokatív színpadi jelenetek gondolkodásra késztetik a közönséget. Az állatok legnagyobb ellensége az ember, ugyanakkor arra is rávilágít, hogy az ember legnagyobb ellensége is az ember. A rijekai Horvát Nemzeti Színház repertoárját gondos összeállítottság jellemzi, klasszikus drámákat, operákat és baletteket is színre visznek új megközelítésben. Merítenek a horvát dráma- és operairodalom örökségéből, de játszanak kortárs nemzeti műveket is. A produkció két színészét, Nika Miškovićot és Jerko Marčićot, a fesztivál nyitóelőadásában a Ristić-komplexusban is láthattuk.

Amikor az állatok átveszik a hatalmat – jelenet az Állatfarmból (Fotó: Molnár Edvárd)

Amikor az állatok átveszik a hatalmat – jelenet az Állatfarmból (Fotó: Molnár Edvárd)

A Parallel a szexualitás kérdését boncolgatta (Fotó: Molnár Edvárd)

A Parallel a szexualitás kérdését boncolgatta (Fotó: Molnár Edvárd)

A második előadást a Kosztolányi Dezső Színházban tekinthettük meg. A kolozsvári GroundFloor Group Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében adta elő a Parallel című produkciót, amelynek koncepciója és koreográfiája Sinkó Ferenchez köthető. Az előadás kétszereplős, a duót Lucia Mărneanu és bodoki-halmen kata alkotja. A rendezők a szereplők történeteiből, az általuk megélt élethelyzetekből indultak ki, de ezektől el is rugaszkodtak. A két részből álló előadás provokatívan szól a testről, a szexuális identitásról, a tagadásról és elfogadásról, a sztereotípiákról és a szexualitás kategóriákba sorolásáról. Az első részben a két szereplő csupán a testével és annak látványával foglalkozik, láthatjuk őket aerobikozni, félmeztelenül focilabdával és a piszoárral játszani. A második részben egy drag king showban találjuk magukat, a szereplőket pedig párhuzamosan látjuk fellépni. Mindketten leragasztották melleiket, Lucia Mărneanu inget, nyakkendőt, zakót, szakállat és napszemüveget öltött, leszbikus vicceket mesélt a sztereotípiákat hangsúlyozva, bodoki-halmen kata pedig szexi bőrszerkóba bújt, tangájába zoknit dugott, magas sarkú cipőben állt a mikrofon elé, és külön erre az alkalomra írt dalokat adott elő ukulele kíséretében. Végül egy monológot hallhattunk a másság elfogadásról.

Ma 19 órától a Jadran színpadon a belgrádi Népszínház Jovan Sterija Popović Hazafiak című produkcióját játssza, Urbán András rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 22 órától Ivo Dimcsev I Cure című előadása lesz megtekinthető.