2024. április 25., csütörtök

Olvass és írj Anne Frankkal

Interaktív kiállítás az olvasás és írás népszerűsítéséért és az emberi jogok megismertetéséért

Olvass és írj Anne Frankkal címmel ismeretterjesztő vándorkiállítás nyílt szombaton a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. Az amszterdami Anne Frank Ház ismeretterjesztő kiállításának célja, hogy az író kamaszlány, Anne Frank lelkesítő példája közelebb vigye a gyerekeket az olvasás és az írás szeretetéhez. Az Olvass és írj Anne Frankkal kiállítás az Emlékezés napjai elnevezésű projektum része, melyet a Terraforming, a Szerbiai Nemzeti Könyvtár és az amszterdami Anne Frank Ház szervez a holokausztra való emlékezés jegyében. Miközben a kiállításon felidéződik Anne Frank lebilincselő története, a tárlat közönsége megismerkedhet a fiatal lány személyiségével, bánataival és örömeivel, családja és Anne tragikus történetével. A történet megismerésével a mai tizenéves korosztály könnyebben felismerheti a diszkrimináció és a kirekesztés veszélyeit, többet megtudhat az emberi jogokról, megtanulhatja értékelni a demokráciát és egy befogadó, toleráns, multikulturális társadalom előnyeit. A kiállítást Dragan Rokvić, a könytár igazgatója nyitotta meg, és köszöntő beszédében elmondta, a Szabadkai Városi Könyvtár a továbbiakban kiemelt figyelmet szentel majd a zsidó közösség történelmének és alkotásainak. Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke pedig hangsúlyozta, írni és olvasni jó és szép dolog, de megosztani gondolatainkat gyönyörű.
– Anne Frank naplója túlélte a holokausztot, de ő maga az auschwitzi haláltábor krematóriumában lelte halálát. Arra, ami a második világháborúban történt, folyamatosan emlékeztetni kell a fiatal generációkat – nyomatékosított Szabados Róbert.
Kulcsár Dorottya, az amszterdami Anne Frank Ház magyarországi nagykövete kiemelte, hogy ennek a kiállításnak most nagyobb aktualitása van, hisz Anne is menekült volt.
– A kiállítás fontos üzenete, hogy Anne Frank is menekült volt, de Hollandiában szeretettel befogadták – mondta Dorottya.
Az olvass és írj Anne Frankkal kiállítás, amely az amszterdami Anne Frank Ház egyik vándorkiállítása, alapvetően az általános iskolásoknak készült, az alsó tagozat közepétől a felső tagozat végéig, de középiskolások is látogathatják.
– A másik kiállításunkkal ellentétben, amely a holokausztra és a második világháborúra épül, ez a kiállítás Anne naplóján és gondolatain keresztül próbálja a fiatalokkal megszerettetni az írást és az olvasást, és arra ösztönözni őket, hogy ők is olvassanak még több könyvet, írják le gondolataikat, érzéseiket. Anne naplójában sokszor elmélkedett arról, hogy miért van az, hogy ő nem olyan, mint a többiek, neki miért nem szabad megtennie valamit, amit a többieknek igen. Tulajdonképpen ő az emberi jogokról szólt, csak akkor ezt még nem tudta megfogalmazni. Ezt ragadtuk mi ki, mert fontosnak tartjuk, hogy a diákok már kicsi korban megismerkedjenek az emberi jogokkal, saját jogaikkal, Anne gondolatain keresztül – mesélte Dorottya.
A kiállítás 2015. december 18-áig lesz megtekinthető, a csoportokat előzetes jelentkezés alapján fogadják. Műhelymunkákat magyar nyelven is tartanak. Jelentkezni a következő telefonszámokon lehet: 024/553-115, 063/11-60-941.